Обожавам родопската кухня и затова не мога да подмина топеницата, която родопчаните приготвят с два вида месо и гъби.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg79pBRc1OO6gBq6DwLiJtFWOycFxN5YiUy_nVGW4ZFDxzkpNKwcwnnRnbf9gpE8GSqDCz1hPLzwcxG4HaN5-8GyZsKd9DZpF6kLRikl5ctler5_-_RtGpcS6PR5SS2wUQBqmlS1OHz3Ey5hihqeTCJSQPAbucCQCeLIe4ADdeHTERKRzYrvNw4BEc/w640-h480/256218697_306817941287796_1892344552478779070_n.jpg)
ПРОДУКТИ:
200 г свинско месо
200 г пилешко месо
1 глава кромид лук
1 глава чесън
250 г печурки
5 печени и обелени чушки
300 г настъргани домати/ консервирани, доматен сок/ 5 с.л. олио
чубрица , мащерка и млян черен пипер
сол – на вкус
по желание:
100 г настърган кашкавал за поръсване
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqsWnmF1gjX-rCRG5BkGvj3GLQrAK6bdcGLJcizoCwY8ddRMdUJ-l8GvOkFWWMrQjcrQbS-a1hKpYYV4xl87Yti99WuCSzUmBLkphzydM8rVoh-UQjbwMTdUkIcmbAHHL2Qx3Fh8xPbAfChhwqfdYRNYsFISc83NAln1AUYTWILzZj3-C0pSWHxrI/w640-h428/256567581_579542409794341_6505814568200853379_n.jpg)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме двата вида месо на ивици.
Вземаме тенджера, сипваме олиото в нея, сгорещяваме го и пържим месото около десетина минути, като го разбъркваме периодично.
Добавяме гъбите, почистени и нарязани на филийки.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjx3C0OktBElLHTp--Ew_Xmh9ILZFc2X-r-x5LATCxucNV1o4JmdtfWXbZamYOcI6boPk_0bsDkMTZAkjGIr6aIeabnMZUlINB9ygVcuE23nmUiYLvx3m8jtp9DMW-6QQNbyJ-ORPvIEOwj3eVxe8rU8vXdeOe5406bA9Zm4Fm2YbXxM5knSnr66EY/w640-h634/257692340_1013021292606145_4444797676001848408_n.jpg)
След тяхното омекване слагаме нарязаните на дребно лук и чесън и чушките, обелени и нарязани на ивици.
Разбъркваме хубаво, намаляваме котлона и оставяме ястието да къкри под похлупак до готовност.
По желание преди поднасяне можете да настържете кашкавал отгоре.
Препоръчително е да остане сос, в който да си топнем.
Оттук идва и името Топеница.
Няма коментари:
Публикуване на коментар