Страници

неделя, 27 септември 2015 г.

БАНИЦА С ЛОКУМ

 Рецептата е много стара и още толкова сполучлива.
Скоро не я бях правила, но моята зълва я приготвя често и онзи ден ме подсети, че я имам записана в тефтера.
Става много бързо и е доста благичка.

ПРОДУКТИ:
1 пакет кори за баница/ 500 г/
Плънка:
3 яйца
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 равна ч. л. сода бикарбонат
1 кутия локум

2- 3 с. л. олио- за намазване на тавата
40 г масло/ 1/ 3 малко пакетче/
малко захар- за поръсване на изпечената баница

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
За плънката се разбиват яйцата със захарта. Към тях се добавя млякото, в което е угасена содата.
Взема се тава с диаметър 32 см, намазва се с олиото и в нея се поставят кора след кора, като всяка една от тях се нагъва като на хармоника и се поръсва с част от плънката.
Тя се  разнася  равномерно с помощта на четчица.
Пребройте си корите и по средата на тяхната бройка наредете нарязаните на парченца локумчета .
Продължете с останалите кори по същия начин.
Най- отгоре оставете кората изпъната и суха.
Нарежете баницата на парчета и я залейте със стопеното масло.
Изпечете я в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 25- 30 минути/ в зависимост от начина на печене на вашата печка/.
Извадете я от фурната, напръскайте я с малко вода и я поръсете с кристална захар.

Завийте я с мека кърпа и изчакайте баницата да омекне.
27. 09. 2015 г

2 коментара:

  1. Здравейте, не става ясно, колко е олиото - посочено е само с колко се намазва тавата (поне така го разбрах) ?

    ОтговорИзтриване
  2. Даа, права сте. Не се разбира, защото просто няма олио. Защо съм го написала- не знам. Станала е грешка. Олио се ползва само за намазване на съда за печене.
    Приемете извиненията ми.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване