Страници

неделя, 23 декември 2012 г.

ШУПЛА


     Дали е по Белишки, по Велинградски, по Бански, по  Разложки- все е шупла. Нямам намерение да изяснявам произхода и, но да я направя отново- със сигурност. За първи път това вкусно печиво видях от моя   виртуален приятел Николай Даскалов.
Благодаря за тази нова закуска, която вече влезе и в моята кухня!
 Тя е много бърза за изпълнение и с тази вкусна и уханна на масълце шупличка  можете да очаровате внезапните ви гости . Подходяща е за закуска, а защо не и за следобедна чаша винце, биричка…?!!
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
5 с. олио

1 равна каф. л. сол
1 равна каф. л. сода за хляб
50 мл вода
100 г брашно
За поръсване:
150 г сирене
За помазване:
краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със солта. Продължих разбиването като към тях изсипах  последователно млякото, олиото и накрая водата. Добавих брашното,  в което предварително смесих содата.
Получи се тесто по- гъсто от това за палачинки. В намазнена тава с диаметър 28 см  излях  гъстата каша и отгоре върху нея натроших  сиренето. 
Изпекох шуплата в предварително загрята фурна на 180 градуса  в продължение на 25  минути. Извадих я , помазах я с маслото и я върнах за допичане още 5 минути.
Сочна / мокра/ вкусотийка е, така да знаете :).

22 декември 2012 г

неделя, 2 декември 2012 г.

ОРЕХОВКИТЕ ОТ МИНАЛОТО

Помните ли онези хрупкави и вкусни ореховки от миналото? Обръщам се към всички, които са около моя 70- ти набор, а към останалите апелирам да си ги направят :).

В стария тефтер съм писала така:
 На 1 белтък се слагат 6 с. лъжици с връх кристална захар или това са 100 г, няколко зрънца лимонена киселина и 1/ 2  ч. ч. смлени или ситно накълцани орехи.
Нищо друго не пише.
 Някога като дете така записвах рецептите без никакви обяснения, защото нататък знаех какво да правя :)/ време за рекламааа:)/.

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 Започвате да биете белтъците със захарта като за целувки . По време на разбиването слагате и  лимонената киселина. Орехите се добавят чрез леко бъркане с дървена лъжица при готовност/ сняг/ на белтъчната смес. Изсипвам ги с чаена лъжичка върху хартия, намазана с малко олио, а сега вече има пекарска хартия, която не ще мазане с нищо. Пека ги на не повече от 130 градуса до получаване на лек загар.
ноември 2012 г

вторник, 27 ноември 2012 г.

КАРФИОЛ С ГЪБИ И ЦАРЕВИЦА НА ТИГАН

Предложението и поздравите ми са за тези, които имат воля да постят и уважават Коледния пост. Ястието е много леко, сочно  и доста вкусно.

ПРОДУКТИ:
малка главичка карфиол
300 г пресни печурки
шепа сладка царевица
3- 4 с. л. олио/ зехтин/
Хималайска сол- на вкус
щипка черен пипер
пресен копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам и накъсвам карфиола на розички и го задушавам в горещата мазнина. Обръщам го често. Почиствам гъбите, нарязвам ги на едри парчета и ги добавям към карфиола. Соля леко. Задушавам и бъркам докато водичката, която гъбите пускат, изври.  Слагам царевицата. Запържвам всичко съвсем за кратко и отстранявам тигана от котлона. Овкусявам с черния пипер и копъра и соля отново, ако е необходимо. Получава се крехко и апетитно ястие.
ноември 2012 г

неделя, 18 ноември 2012 г.

ЛЕКА ХРУПКАВА СТЕРИЛИЗИРАНА ТУРШИЙКА

Всички туршии вече са ми тежки и това е единствената, която мога да я направя без да изпитвам угризения на съвестта, че съм погълнала много бяла сол, а след това съм отекла. Тя е хрупкава, много лека и трайна е и е за предпочитане пред всички онези, които приготвяме с консерванти и след време шупват и гранясват.
ПРОДУКТИ:
хубав здрав бял кафиол
камби или месести червени чушки
сочни и крехки моркови
корнишони
За маринатата на 1 КОМПОТЕН БУРКАН:
 1 равна с. л. сол
30 мл оцет
 2 с. л. захар- с връх
копър/ целина, дафинов лист/
черен пипер
вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почиствам , измивам и нарязвам на много едро зеленчуците . Слагам ги в бурканите без да ги приблъсквам. За всеки буркан съм определила посоченото количество овкусители.
 Затварям с нови капачки и стерилизирам туршията в продължение на не повече от 5 минути. След около десетина дни е готова за пряка консумация.
Кратката стерилизация и повечкото захар правят зеленчуците много хрупкави.
ноември 2012 г
....................................................
ТАКА ИЗГЛЕЖДА ДОРИ И ДНЕС ПРЕЗ М. МАРТ 2013 Г :)

МАГИЧЕН СЛАДКИШ

   Видях го от моя позната, от която научих много хубави сладкиши с кокос. Впечатли ме и този. Елза Стоянова бе дала линк към източника, а аз направо копирах самата рецепта. Тя го бе изменила по нейн си начин, а аз- по мой си. Спазих определеното нареждане, но малко промених количествата на продуктите. Кондензирано мляко в нашия град няма и затова го замених със сладка течна сметана. Сладкишът не се бърка и не съдържа брашно и набухватели. Реди се много бързо и се пече. Е, скъпичък е, но си струва да усетите магнетичната му сила. Поне веднъж. Наистина си заслужава, по- различен е от обичайните.

 ПРОДУКТИ:
1 пак. краве масло
1 пакет бисквити с масло” Роден край”
60 г кокосови стърготини
200 г натурален шоколад
100 г орехи
400 мл течна сладка сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Покривам правоъгълна тава 30/ 20 см с пекарска хартия. Започвам да  редя продуктите в определена последователност както следва:
-         разтопеното масло
-         натрошените на дребно бисквити
-         кокосовите стърготини
-         начупения на малки парченца  шоколад
-         счуканите на едро орехи
Всичко залях със сметаната и сложих тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Пекох сладкиша в продължение на 25 минути, извадих го и го охладих добре. Опитахме го преди лягане, което е голяма грешка, но трае ли сърце да не дегустира това разкошество :).
4 .11 2012  г
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ОРИГИНАЛ:  Prajitura magica
19 Septembrie 2009
 Prajitura mai "lenesa" decat asta nu cred ca exista. Doar se aseaza ingredientele in straturi alternative si se coace. Atat, si arata incredibil de bine dupa ce e taiata, iar de gust ce sa mai vorbesc... chiar e magica. Din cate am inteles, prajitura numita "Magic cookie bars", a fost creata de o firma de lapte condensat. Probabil erau americani, numai ei puteau face ceva atat de simplu.
Sper ca aceste prajiturele sa va indulceasca si voua weekendul.
Ingrediente pentru Prajitura magica
110 gr unt topit
140 gr biscuiti macinati ca pesmetul
65 gr nuca cocos
170 gr fulgi sau chipsuri de ciocolata
100 gr nuca taiata marunt (dar nu macinata!)
400 ml lapte condensat
Preparare
  1. Intr-o tava de 20 x 20 cm puneti toate ingredientele, in straturi, in ordinea data in reteta. Pentru ca straturile sa iasa mai bine le puteti nivela cu dosul unei furculite.
  2. Dati la cuptor la 180C pentru 35 minute.
  3. Lasati sa se raceasca complet, apoi puteti sa o taiati patrate. Se pastreaza la frigider.

ДИЕТИЧНО ПИЛЕ В ЛЕК АРОМАТЕН СОС

    У дома повече консумираме пилешко месо, като разчитаме на това, че не натоварва толкова организма. В случая направих една лека яхнийка,  която смело причислявам към диетичното хранене.

ПРОДУКТИ:
1 пиле около 1 кг
2 по- малки глави кромид лук
4 скилидки чесън
магданоз- 1 шепа с връх
копър- същото количество
100 мл качествено бяло вино
20 г брашно
2 дафинови листа
3- 4 зърна бахар
8- 10 зърна черен пипер
Хималайска сол- на вкус
30 г краве масло
50 г зехтин/понякога и олио/
1/ 2 литър вода
лимон- за овкусяване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам пилето на порции и ги запържвам в продължение на около 10 минути в сгорещената мазнина/ масло и зехтин заедно/. Обръщам ги периодично. 


Добавям и нарязаните на дребно кромид  и чесън. Разбърквам често. След десетина минути наливам водата и виното. Слагам и всички посочени подправки. Посолявам на вкус. Оставям ястие да къкри на бавен огън до готовност на месото. 
Уплътнявам соса с размитото в малко студена вода брашно, оставям го да клокне и отстранявам ястието от огъня.
Овкусявам с лимонов сок на вкус и поднасям топла порция на всеки.
Така приготвено пилешкото месо става сочно и много вкусно.
Препоръчвам го за лека вечеря с добавка на чаша леко винце :).
14. 11. 2012 г

събота, 17 ноември 2012 г.

ГРОЗНИ ГАДИНКИ върху изваАрена салата

Хайде пък такава измишльотина сега. Тези грознички гадинки отидоха на рождения ден на моята племенница и там очароваха гостите със своето различие. Грозни, грозни, ама уникални  сами по себе си:).

БУЛГУР С ПРЯСНО МЛЯКО, ОРЕХИ И МЕД

Нещо по- леко за задоволяване на " сладките" нужди :)
16. 11. 2012 г

вторник, 13 ноември 2012 г.

ЛЕКА ЛЮТКА САЛАТКА ЗА ВЪРЛА СЕВЕРНЯШКА РАКИЙКА :)

Нещо сглобено на момента с подръчни материали, наподобяващо Въздушната салата, но с много по- различен вкус.
Рендосах картофи, а върху тях леко подлютени кисели краставички. Разхвърлях кашкавалена извара и полях с кисело мляко, разбъркано с чесън, накълцана лимонена кора и черен пипер. Отново картофи, пак краставички, лека поливка с 3 с. л. краставичен сок/ от буркана/ и отново млечна смес. Няма философия, има моментна фантазия .
По принцип въздушната салата я правя с екстри- кашкавал, сирене, яйца, царевица, майонеза. Сега нахвърлях каквото имаше, а и нали уж да се храним по- леко :).

14. 11. 2012 г 

понеделник, 12 ноември 2012 г.

РАЗТУРЕНИ/ РАЗГОЛЕНИ/ САРМИ

От АРХИВИТЕ на 2011 година:


Рецептата видях в рубриката „ Гастрогуру” на вестник „ 24 часа”.
Жена на име Павлина Янкова от София бе публикувала това ястие, което веднага ме грабна със своите съставки , с леката степен на трудност и с евентуалния страхотен вкус.
Сготвих ястието за вечеря и още му се наслаждаваме. А дали ще остане и за утрешния обяд?! Надали. Сложих в един буркан и за студентката, а и ходих до тавата  за допълнително…
Умирам за достъпни и „ човешки” гозбици :).

ПРОДУКТИ:
1 малка кисела зелка
1 стрък праз лук
1 ч.ч.ориз
500 г кайма
3 скилидки чесън
олио
чубрица, червен пипер, черен пипер, дафинов лист
(сол не слагам заради киселото зеле)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме в тенджерка, за да поомекне малко.
Отделно в тиган запържваме  каймата със ситно нарязания праз лук, ориза и подправките.





Изсипваме всички продукти в тава и ги разбъркваме.
Добавяме 4 ч.ч. вода и печем до готовност във фурната като разбъркваме поне един път.







Сервираме със суха люта чушка.
За по-добър апетит може да си налеете и чаша червено вино.
 ГОЛЯМА ВКУСОТИЯ!!!

събота, 3 ноември 2012 г.

СЕЛСКИ ХЛЕБЧЕТА

Изпекох ги във фурната върху гореща теракотна плочка.
Стават с всякакво тесто.
2 ноември 2012 г

ХЛЕБЧЕТА ЗА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА Е!
Нека почетем покойните ни близки с характерното за деня- хляб, жито, месо, червено вино ,сладкиши без шоколад, бонбони.
Да сложим на трапезата от всичко онова, което те са обичали да си хапват приживе. 
На моя съпруг всички близки от къщата са отдавна покойници и затова винаги се стремя да спазвам традицията.
НИЕ  ГИ ПОЧЕТОХМЕ ТАКА:

НЕКА БОГ ДАДЕ МИР НА ДУШИТЕ ИМ!
3 ноември 2012 г

ЖИТО С ОРЕХИ И ПАЛМОВА ЗАХАР

Отделих малко от житото за днешната Задушница и го направих за щерката с орехи и палмова захар.
 
 

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

ЛЮТО ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕ В ГЮВЕЧ

Всичко в гювеча е вкусно. А СЕГА Е И ЛЮТИЧКО :).

ПРОДУКТИ:
1 замразено пиле
1 средно голяма зелка
2 моркова
2 чушки
1 глава кромид лук
1 домат
1 ч. л. червен пипер
4- 5 с. л. олио
1 каф. ч. вода
черен пипер- на вкус
чубрица
целина
магданоз
сол
дребни люти чушленца- по желание
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам зелето, рендосвам морковите. Претривам го със сол. Чушките и доматите са на парченца, лукът- също. Обърквам с всички подправки и олиото. Разфасовам пилето и започвам да редя: зеле, месо, чушленца, зеле, месо...Наливам водата.
Пека ястието в продължение на 2 часа- 1 на максимална мощност, и 1- на 150 градуса.

Лек с ЛИМОНИ И ЧЕСЪН- за пречистване на кръвта

    Този лек го прочетох в групата. Дано не е беда, но към чесъна не добавих лимонов сок, а цели лимони. Ще го чакам да устои 24 дни на хладно и тъмно, завит с парче плътен плат и ще започна да консумирам по 1 ч. л. вечер преди сън за пречистване на кръвта.
 

вторник, 30 октомври 2012 г.

ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С БИРА И МЕД

Днес излезе новият брой на " Лакомник". Хареса ми само тази  рецепта, която бе за крилца
  с автор Димитър Димитров.
Веднага ги спретнах за вечеря, но направих промяна в количествата на продуктите.
Овкусих 1 кг крилца с :
1 с. л. мед
5 с. л. соев сос
4 с. л. олио
 черен пипер
1 каф. ч. бира
2 нарязани малки люти чушлета
Изпекох ги в гореща фурна на вентилатор. Станаха много вкусни с пикантен сосец за топване, ако обичате да правите това дело :).

 Благодаря на Димитър за рецептата! :)
30 октомври 2012 Г

неделя, 28 октомври 2012 г.

Мини питчица за ДИМИТРОВДЕН :)

Пак навита с масълце и малко олио и поръсена  с микс от семена за хляб.

Погача" СВАТБЕНО ЦВЕТЕ"

 ТЕСТО-  Любимото  ваше и по желание.
Навиване- като питата с маслото и шарената сол, но само с масло и малко олио.
Украса- с микс от семена за пити.



Врътнах я за една сватба в Ботевград...

СЛАДКИШ С КОКОСОВИ ТОПКИ И ШОКОЛАД

 Отдавна му се каня, но вече му дойде ред. 
ДИМИТРОВДЕН БЕ!
Съпругът ми бе именик, а щерката имаше служба.
Направих го по рецептата на Елза Стоянова, която е мой идол на тема КОКОСОВИ ИЗКУШЕНИЯ. Сладкишът е интересен, атрактивен и вкусен. Единственото, с което съм съгласна с думите на хората, които са го правили е, че самите топки стават сухи. Останалото е перфектно! 
Остатъка от него отнесох на следващия ден на събора на село. И там всички го харесаха.
ПРОДУКТИ ЗА ТОПЧЕТАТА:
250 г извара
2 жълтъка
50 г кокосови стърготини
50 г захар
3 равни с.л. нишесте

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

4 яйца
60 г захар
50 г шоколад/ аз ползвах натурален/
2 равни с.л. брашно
2 равни с.л нишесте
3 с.л.какао
1 бакпулвер
като добавка 2 ванилии от мен
щипка сол-  не сложих

ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
120 мл прясно мляко
50 г захар
50 г краве масло
100 г шоколад/ отново ползвах натурален/
 Омесих  добре изварата със захарта, жълтъците, кокоса и нишестето.Оформих еднакви топчета с големина на орех и ги наредих на еднакво разстояние  едно от друго в правоъгълна тавичка, която застлах с пекарска хартия.
 Тестото приготвих като разбих белтъците на сняг. Към тях чрез леко бъркане с дървена лъжица добавих захарта и разбитите жълтъци.
 Сложих стопения шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, какаото и ванилиите. Изсипах полученото тесто върху кокосовите топчета.
 Изпекох  сладкиша в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на ОКОЛО 30 минути.
За проверка на готовност боцках с клечка за зъби.
 За глазурата кипнах посочените продукти и варих шоколадовата смес до напълно разтопяване и смесване на продуктите и до леко сгъстяване.
Залях сладкиша и го оставих 24 часа, за да устои и стане по- вкусен.
И ЕТО ПАРЧЕНЦЕ ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЕТО :):
 26 октомври- ДИМИТРОВДЕН :)