Страници

неделя, 18 ноември 2012 г.

МАГИЧЕН СЛАДКИШ

   Видях го от моя позната, от която научих много хубави сладкиши с кокос. Впечатли ме и този. Елза Стоянова бе дала линк към източника, а аз направо копирах самата рецепта. Тя го бе изменила по нейн си начин, а аз- по мой си. Спазих определеното нареждане, но малко промених количествата на продуктите. Кондензирано мляко в нашия град няма и затова го замених със сладка течна сметана. Сладкишът не се бърка и не съдържа брашно и набухватели. Реди се много бързо и се пече. Е, скъпичък е, но си струва да усетите магнетичната му сила. Поне веднъж. Наистина си заслужава, по- различен е от обичайните.

 ПРОДУКТИ:
1 пак. краве масло
1 пакет бисквити с масло” Роден край”
60 г кокосови стърготини
200 г натурален шоколад
100 г орехи
400 мл течна сладка сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Покривам правоъгълна тава 30/ 20 см с пекарска хартия. Започвам да  редя продуктите в определена последователност както следва:
-         разтопеното масло
-         натрошените на дребно бисквити
-         кокосовите стърготини
-         начупения на малки парченца  шоколад
-         счуканите на едро орехи
Всичко залях със сметаната и сложих тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Пекох сладкиша в продължение на 25 минути, извадих го и го охладих добре. Опитахме го преди лягане, което е голяма грешка, но трае ли сърце да не дегустира това разкошество :).
4 .11 2012  г
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ОРИГИНАЛ:  Prajitura magica
19 Septembrie 2009
 Prajitura mai "lenesa" decat asta nu cred ca exista. Doar se aseaza ingredientele in straturi alternative si se coace. Atat, si arata incredibil de bine dupa ce e taiata, iar de gust ce sa mai vorbesc... chiar e magica. Din cate am inteles, prajitura numita "Magic cookie bars", a fost creata de o firma de lapte condensat. Probabil erau americani, numai ei puteau face ceva atat de simplu.
Sper ca aceste prajiturele sa va indulceasca si voua weekendul.
Ingrediente pentru Prajitura magica
110 gr unt topit
140 gr biscuiti macinati ca pesmetul
65 gr nuca cocos
170 gr fulgi sau chipsuri de ciocolata
100 gr nuca taiata marunt (dar nu macinata!)
400 ml lapte condensat
Preparare
  1. Intr-o tava de 20 x 20 cm puneti toate ingredientele, in straturi, in ordinea data in reteta. Pentru ca straturile sa iasa mai bine le puteti nivela cu dosul unei furculite.
  2. Dati la cuptor la 180C pentru 35 minute.
  3. Lasati sa se raceasca complet, apoi puteti sa o taiati patrate. Se pastreaza la frigider.

6 коментара:

  1. Завладя ме! И аз ще пробвам да направя това "разкошество"... :) Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Струва си, Вили. По- различен е от другите. Не го препичай! Много хора го харесват. Една моя колежка го направи след мен и каза, че не са очаровани. Троше се и не е могла да го нареже, а то е видимо, че може :). Въпрос на вкус е все пак.

    ОтговорИзтриване
  3. Мила приятелко,благодаря за хубавите думи!Най-важното е че се вдъхновяваме една друга с творенията ни!Троши се когато се препича.Но въпрос на вкус , не всеки харесва това което ние харесваме.Прекрасен и ползотворен ден ти желая!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Mила приятелко,БЛАГОДАРЯ за хубавите думи!!!Най- хубавото е че се вдъхновяваме една друга,и създаваме приятелства макар и да не се виждаме и срещаме:( за съжаление.Хубав ден ти желая:)))))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти и аз , мила Елза! От теб научавам точно онова, което дъщеря ми харесва , а имено- с кокос :)! Не се доверявам на рецептите в нета, не ми е приоритет да търся там, но на теб- задължително :). Бъди здрава и продължавай да ми поднасяш идеи!

    ОтговорИзтриване