Страници

петък, 19 юли 2024 г.

ШУПЛА С КИСЕЛЕЦ И РИГАН

Изключително сочно и ароматно солено печиво, което се приготвя бързо и е идеален вариант за семейна закуска в почивните дни. Задължително в шуплата трябва да има масло и сирене, а допълнителните добавки са по ваше предпочитание.
ПРОДУКТИ: 2 яйца 1 непълна ч. ч. кисело мляко 5 с. л. олио 1 щипка сол 1 бакпулвер 10 листа киселец 1 шепа свеж риган щипка сух риган 100 г брашно 1 непълна каф. ч. вода 30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: С помощта на миксер разбиваме яйцата със солта. Лъжица по лъжица добавяме олиото и млякото. Слагаме брашното, което предварително сме смесили с набухвателя. Разреждаме сместа с водата и изсипваме нарязаните листа киселец и риган. Изсипваме полученото кексово тесто в тавичка / 30 см в диаметър/, намазана с малко олио. Върху него натрошаваме на по- едро сиренето. Най- отгоре слагаме маслото, нарязано на малки кубчета.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути. Изваждаме шуплата , поръсваме я със сухата подправка, оставяме я леко да се отпусне, нарязваме я на парчета и я сервираме.

сряда, 10 юли 2024 г.

ПИЛЕ С БИЛКИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Едно бързо ястие, събрало в себе си аромата на свежи градински билки.
ПРОДУКТИ: 1 пиле, нарязано на порции 1 глава кромид лук 4 картофа 4 моркова 1 връзка зелен лук 1 връзка пресен чесън сол- на вкус 1 каф. л. млян черен пипер 6 с. л. олио Билки: клонки магданоз, целина, балканска чубрица и риган
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В голяма купа нарязваме на по- едри парчета обелените лук, картофи и моркови. Нарязваме и зеления лук, част от пресния чесън и част от магданоза и целината. Добавяме почти всичкото олио, солта и половината черен пипер. Разбъркваме зеленчуковата смес добре. Вземаме правоъгълна тава и намазваме дъното и с малко олио. Изсипваме всичко и го разстиламе добре.
Отгоре нареждаме посоленото месо. Върху него слагаме няколко стръка чесън и клонките балканска чубрица, риган, останалите магданоз и целина. Поръсваме с останалите олио и черен пипер.
Печем ястието в загрята на 200 градуса фурна до готовност на зеленчуците и до придобиване на лека кафеникава коричка на месото. Сервираме ястието с бяло вино.