Идеята взех от видеоклип, който
видях в интернет.
Тортата е лека, с ефирни блатове и нежен маслен крем.
ПРОДУКТИ:
За блата:
6 белтъка
6 с. л. захар
4 с. л. брашно
1 ч. ч. смлени орехи
1 бакпулвер
За крема:
125 г краве масло
6 жълтъка
120 г пудра захар
2 ванилии
За напояване на готовите блатове:
сок от компот/ видът на компота е по желание/
За глазурата:
100 г шоколад- млечен или натурален / по ваш
избор/
3 с. л. олио
За декорация:
счукани орехи
кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер разбиваме до пухкав сняг
белтъците и захарта.
Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме по малко
към белтъчната смес.
Изсипваме и орехите.
Разбъркваме с дървена лъжица.
Вземаме разкопчаваща форма за торта, покриваме я с
пекарска хартия и изсипваме готовата смес.
Печем блата в предварително загрята на 180 градуса
фурна в продължение на 40- 45 минути.
Изваждаме го и го оставяме да се охлажда в
продължение на няколко часа.
Разрязваме го внимателно на 3 части.
Приготвяме крема като най- напред разбиваме
жълтъците със захарта като съдът, в който разбиваме, сме поставили
предварително на водна баня.
Слагаме и ванилиите и бъркаме непрекъснато.
Охлаждаме крема напълно.
Добавяме маслото на порции, което трябва да е
омекнало.
Разбиваме крема с миксер.
Пристъпваме към сглобяване на тортата.
Вземаме едната част от блатовете и я слагаме в
разкопчаващата форма.
Напояваме леко с компотения сок и намазваме с половината
количество крем.
Върху него слагаме втората част от блата,
напояваме го леко със сок и го намазваме с останалия крем.
Слагаме третата част от блата и отгоре поливаме с глазурата, която сме
приготвили от стопения на водна баня шоколад с олиото.
Оставяме тортата за 30 минути в хладилника.
Отгоре я гарнираме със смлени орехи и кокосови стърготини.
Оставяме тортата за десетина часа в хладилника, за да се стегне добре.
Нарязваме я и я консумираме студена.