За Великден моят съпруг я вари задължително. Става ...да си оближеш пръстите.
Сгответе си я и няма да съжалявате.
Весели празници!
ПРОДУКТИ:
500 г агнешко
месо
500 г агнешки дреболии
2 глави стар кромид лук
1 връзка зелен кромиден лук
1 червена сурова чушка
1 зелена чушка
1 морков
1 каф. ч. домати
1 каф. ч. ориз
Подправки:
2 щипки сух джоджен
чубрица
десетина зърна черен пипер
свеж магданоз
суха люта чушка
За застройка:
1 жълтък
1 каф. ч. кисело мляко
щипка лимонена киселина/ за да не се пресича застройката/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото и дреболиите се
измиват и се поставят в голяма тенджера.
Заливат се с 2 л студена
вода и след като кипне, се отстранява образувалата се пяна.
Добавят се зърната черен
пипер и солта и се вари до полуготовност.
Почистените лук и чушки се нарязват на ситно, морковът се настъргва на
ренде и се слагат при омекналото месо. Варят
се 15-20 минути.
След това се сипва
оризът и постоянно се разбърква, за да не залепне за дъното.
Доматите се слагат в чорбата, след което тя се вари около 20
минути.
Свареното месо се
изважда, отделя се от костите и се накъсва на парчета. Дреболиите се изцеждат и се нарязват на парчета.
Връщат се обратно в чорбата заедно с джоджена, чубрицата
и нарязания магданоз.
Жълтъкът се разбива в купа заедно с млякото и лимонената
киселина.
В разбитата застройка се
налива постепенно на тънка струя около 1
ч. ч. от врящата чорба при непрекъснато бъркане.
Всичко това се изсипва
обратно в тенджерата и се оставя да кипне .
По желание чорбата се
сервира подправена с лют пипер .
Няма коментари:
Публикуване на коментар