Страници

понеделник, 20 септември 2021 г.

УШМАР

Ушмарът е автентичен родопски специалитет, който се прави с много масло и кашкавал.

За неговото приготвяне са използва царевично брашно, а не царевичен грис.


ПРОДУКТИ:

1 каф. ч. ситно смляно царевично брашно

2 каф. ч. вода

125 г качествено краве масло

200 г добре узрял кашкавал

сол- на вкус

червен пипер- по желание


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В тенджера стопяваме маслото и в него запържваме царевичното брашно, докато започне леко да променя цветя си.

Наливаме водата и бъркаме непрекъснато до отделяне на брашнената смес от стените на съда.

Слагаме нарязания на парчета кашкавал.

Бъркаме ушмара, докато започне да се влачи на конци.


Поднасяме го топъл и по желание го поръсваме с обикновен или пушен червен пипер.

Този вид ястие ни пренася в Родопите, където от години наред хората там го приготвят и му се любуват.

август 2021 г

събота, 4 септември 2021 г.

ПИЛЕ САЛАМУРА ПО СЕВЕРНЯШКИ

Една интересна пилешка чорба от кухнята на северняците.

Тя се помни от миналото и различното в нея е, че  месото се запечатва предварително чрез запичане на ламарина, гьоз…, а в съвремието и на скара или грил тиган.

Освен това на саламурата не се прави застройка, а се оставя съвсем бистра.

ПРОДУКТИ:

1 пиле / не по- тежко от 1 кг/ или 3 пилешки бутчета

1 глава кромид лук

3 зелени чушки

3 червени чушки

3 средно големи домата

5 скилидки чесън

5 с. л. олио

2 литра вода

сол- на вкус

2 щипки млян черен пипер

клонка чубрица

свеж магданоз

суха люта чушка- по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изчистваме пилешкото месо от кожата и го нарязваме на порции.

Посоляваме го и го запечатваме го чрез запичане на ламарина, гьоза на старинна печка, а в съвремието може на скара или грил тиган.

Изваждаме го в чиния и го оставяме настрани.

Почистваме чушките от семенниците и ги запичаме леко по същия начин, както месото.

Вземаме дълбока тенджера и в нея запържваме до прозрачност нарязания на едро лук и чесън.

Слагаме и нарязаните на едро чушки.



Белим доматите от люспите, нарязваме ги и след 5 минути добавяме и тях  за запържване в тенджерата.


Наливаме водата, посоляваме на вкус, слагаме клонката чубрица  и варим саламурата до готовност на месото / 35- 40 минути/.

Изваждаме го  внимателно от тенджерата и го обезкостяваме.

Слагаме го обратно в саламурата, овкусяваме я  с черния пипер и нарязания магданоз и я варим  още 5 минути.

Сервираме я топла и по желание я подлютваме със запечена суха люта чушка.


Димитър Димитров, 4. 09. 2021 г