Страници

събота, 28 март 2020 г.

ЛУЧНИК С ТРИ ВИДА ЛУК



   Изключително подходящ за Великденските пости.
   Истинският лучник се меси в Северозападна България и се прави от тестени кори и лучена плънка между тях.
Тя се приготвя САМО от лук, независимо какъв е  той по вид.
В случая аз използвах комбинация  от три вида и така печивото  стана още по- вкусно. Откъм сухи подправки се използват само червен пипер, чубрица и джоджен, а откъм зелени – магданоз и копър / по желание/.
Тестото е съвсем обикновено- брашно, мая, вода, сол и захар.
Всяка друга „ добавена екстра“ изкарва лучника извън класацията на ТРАДИЦИОННОТО  БЪЛГАРСКО  ПЕЧИВО.


Продукти / за тава с диаметър 28 см/ :
За тестото:
200 г брашно + още малко за доомесване
100 мл хладка вода
10 г жива мая
1 чаена лъжица сол
щипка захар

За плънката:
2 по- големи глави кромид лук
2 стръка крехък праз
2 връзки зелен лук
червен пипер, чубрица, джоджен, магданоз и копър- на вкус
сол- на вкус
5 с. л. олио:
/ една- за намазване на тавата, една- за намазване на суровия лучник, три- за приготвяне на плънката/

Начин на приговяне:
Приготвяме плънката като задушаваме и след това леко запържваме нарязания на по- едро  лук.
Преди да я отместим от котлона я овкусяваме с посочените подправки.
Оставяме я да се охлади.
Замесваме тесто като за пита, разделяме го на 3 топки, като едната от тях трябва да е по- голяма.

Вземаме най- голямата, поръсваме я с брашно и с помощта на точилка и върху набрашнен плот я разточваме на тънка кора.
Намазваме тава с посочените размери с олио и поставяме кората така, че част от нея да излезе извън ръбовете на тавата.
Поръсваме я с половината част от плънката.
Повтаряме  същата процедура с втората топка тесто.
Върху втората разточена кора разпределяме останалото количество от плънката.

Разточваме и третата топка и кората поставяме най- отгоре.
Краищата и намазваме внимателно с четка, потопена в студена вода.
 Хващаме краищата на първата кора/ най- долната и най- голямата/ и загръщаме  лучника.
Нагъваме я  като „ плисе”.
Намазваме печивото  с олио, надупчваме  го на няколко места с вилица, оставяме го да втаса и го слагаме  да се пече в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути  или, докато хване приятен загар.

Изваждаме изпечения вече лучник и го покриваме добре с кърпа.
Оставяме го десетина минути да се поохлади, да се поотпусне и омекне.
По желание можем леко да го поръсим с шарена сол.


Сервираме  го  начупен на големи парчета, но напоследък аз го режа, защото така гледката е по- красива J.
Ако вие го начупите, ще усетите уханието на лука, който ще пада топло, топло в ръцете ви, а вие ще облизвате дланите си… J.

Ехаа, спомени, спомени…съхранили в себе си корените ми от село Лепица, Плевенско….


м. март 2020 г

вторник, 3 март 2020 г.

ТАХАНОВИ БИСКВИТКИ С ОРЕХИ И ШОКОЛАД


Важното за тяхното приготвяне е да не се месят дълго време и да не се препичат, защото в противен случаи ще се получат едни твърди курабии, изгубили уникалността си.
Направени по грижлив и внимателен начин, тахановите бисквитки ще ви очароват със своя неповторим вкус.
В кутията ви за съхранение на дребни сладки вие ще имате в продължение на седмица едни хрупкави изкушения.
И… казвам СЕДМИЦА, но е много съмнително дали ще останат тоолкова дълго време, ама все пак…J

ПРОДУКТИ:
1 по- голямо яйце
100 кафява захар
50 г пчелен мед
5 с. л. олио
2/ 3 каф. ч. сусамов тахан / 80 г/
1 с. л. течна ванилия
1 бакпулвер
1 каф. л. сода бикарбонат
2 с. л. натурално царевично нишесте
200 г брашно
100 г нарязани орехови ядки
50 г нарязан на дребно натурален шоколад
за овалване: кристална захар


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред смесваме в купа течните съставки: яйцето, меда, олиото, тахана и ванилията.
Добавяме  и захарта.
В друга купа смесваме  предварително пресятото брашно с останалите сухи съставки.
Събираме  двете смеси и  внимателно замесваме средно меко и нелепнещо тесто.
Нарязваме  го на късчета по 15 г и от всяко едно правим топче, което внимателно разплескваме малко между дланите си.
Нареждаме бисквитките на разстояние една от друга върху пекарска хартия и ги изпичаме в продължение на 12 минути.
Изваждаме ги , нареждаме ги на дървена скара, оставяме ги да се охладят и ги поднасяме с по едно горещо и ароматно кафе.

 
21 февруари 2020 г