Направих
го с тиква, защото тя е сезонен плод, който може да впише сладкиша в зимните
празнични десерти.
А и
не вярвах, че комбинацията ще е сполучлива, но тя се оказа много вкусна, а
самият десерт стана лек и ефирен.
ПРОДУКТИ:
За блата:
2 пакета по 165 г меки бисквити с масло „ Роден край” на „
Престиж”
100 г краве масло
1/ 2 каф. ч. орехови ядки
3 с. л. мед
За крема:
250 г сирене „Крема”
50 г захар
400 г заквасена сметана
3 ванилии
10 г желатин
5 с. л. студена вода
За глазурата:
300 г пюрирана печена тиква
3 с. л. мед
щипка канела
За украса:
течен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се смилат в блендер и се разбъркват добре
със стопеното масло, меда и смлените орехови ядки.
Сместа се изсипва в разкопчаваща се форма, чието дъно е
предварително покрито с пекарска хартия.
Оформя се блат
чрез леко притискане с лъжица.
Формата се слага в хладилник
за около 15 минути, а през това време се приготвя кремът.
С миксер се разбива крема сиренето със захарта, след което
към тях се добавят сметаната и ванилиите.
Желатинът се залива с посоченото количество вода и се
оставя да набъбне , след което се разтопява на водна баня.
Охлажда се леко и се
изсипва към млечната смес.
Кремът се разбърква добре и се разстила върху бисквитения
блат.
Сладкишът се поставя отново в хладилник, но този път за
1 час.
Изважда се след посоченото време и отгоре се глазира с
пюрираната тиква, разбъркана добре с меда и канелата.
Заглажда се добре и се украсява с течен шоколад.
Готовият чийзкейк се прибира за последно в хладилник,
където престоява поне 5- 6 часа.
По този начин приготвен, вие ще получите един фин
сладкиш, нежно галещ небцето ви, и който ще ви накара да го опитвате бавно и без да бързате.
Така ще се насладите на нещо истински вкусно и
заслужаващо да оставите рецептата му в
тефтера , в който запазвате хубави
рецепти, които няма да приготвите само веднъж J.
23.12.2018 г