Типично лятно ястие, приготвено с домашни
,пресни и свежи чушки , набрани от градината.
Здравословно е- изпечено на фурна, без
пържене и излишна мазнина .
ПРОДУКТИ за 4 порции:
8 средно
големи чушки
200 г зряло сирене
200 г гъста извара
2- 3 яйца / броят им
е в зависимост от тяхната големината /
сол- на вкус
млян черен
пипер
суха чубрица
шепа брашно- за
потапяне на напълнените вече чушки
4 с. л. олио
2 средно големи
домата- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките са
изчистват внимателно от дръжките, измиват се и леко се разрязват откъм долната
им страна. Това се прави с цел да не се спукат по време на печенето.
Пълнят се с
плънката, която се приготвя като се омесят леко
натрошеното сирене, изварата, яйцата , солта и подправките.
Отворът на всяка
напълнена чушка се потапя в брашно, за да не изтече плънката.
Слагат се в
намазнена с 2 с. л. олио правоъгълна тава - две по две, една срещу друга, като
се прилепват откъм отворите им.
Тук вече идва ред
на доматите. Ако желаете, можете да поставите по една от тях върху
самата чушка, а ако не- изпичате ги натурални. У дома всеки си има
своите предпочитания и затова на едната снимка е видимо, че половината са с
домати, а другата половина- не.
Поливате ги с
другите 2 с. л. олио.
Пекат се в
предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на лек и приятен
загар.
Ястието е вкусно
за консумация и топло, и студено.
юли 2018 г