Рецептата открих преди доста време в един кулинарен вестник и чак днес
реших да ги замеся.
Честно казано- сполучливи са, вкусни са и много меки.То май няма родопска рецепта,
която да е лоша или несполучлива. Аз съм фенка на всичко , свързано с моята
любима планина Родопи и занапред бих пробвала всичко, което се покаже от
тяхната кухня.
ПРОДУКТИ / за 9- 10 мекици/:
250- 300 г брашно
1 яйце
100 г кисело мляко
100 мл прясно
мляко
1/ 2 пакетче суха
мая или някъде около 5 г
1 каф. л. сол
1 ч. л. захар
1 щипка сода
бикарбонат
1 каф. л. оцет
олио- за пържене
пудра захар- за
поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Прясното мляко се
затопля и в него са изсипва маята. Добавят се захарта и 2 с. л. брашно,
разбъркват се добре и сместа се оставя така на стайна температура за около 15
минути или докато шупне.
По този начин се
прави предварителна активация на маята.
Брашното се
пресява в дълбока купа, прави се кладенче и в него се изсипва активираната смес
. Добавят се киселото мляко, яйцето, солта, содата и оцета.
Замесва се меко , но
нелепнещо тесто. Оформя се топка, която се
оставя в купата до пълното втасване.
Разделя се на 9- 10 равни парчета, които се оформят като топчета.
Нагорещява се
олиото и всяка топка се разтегля с умерена дебелина.
Всяка мекица се пържи
до лек златист цвят . Изважда се и веднага се поръсва с пудра захар.
Е,
това вече е и въпрос на вкус. Дали със захар или с нещо солено, натурална….Начинът
на консумация е лично ваш избор, преценка и предпочитание.
Най- важното от
всичко упоменато е те да ви харесат.
Хайде сега, дерзайте!
Успех!