Страници

понеделник, 26 февруари 2018 г.

ПИЛЕШКА СУПА ПО ТУРСКИ


Имах истинското удоволствие да ям такава  супа в един турски ресторант в Пловдив.
Останах очарована, защото продуктите в нея не бяха много, дори не се наблюдаваха подправки, а тя имаше невероятен вкус и аромат на масълце.
 Разрових се в интернет , направих една сборна рецепта от показаните различни варианти, които се отличаваха една от друга съвсееееееем мъничко.


ПРОДУКТИ:
300 г пилешки гърди
1 глава кромид лук
1 голям морков
1 каф. ч. фиде
1 пилешки бульон
щипка млян черен пипер
сол- ако е необходимо
около 2.200 литра вода
30 г краве масло
2 с. л. брашно
лют червен пипер- по желание

За застройка:
1 жълтък
3 с. л кисело мляко
1 с. л. брашно
3 с. л. лимонов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото и лукът се сваряват до готовност.
Месото се накъсва на парчета, а главата кромид се пасира.
Брашното се запържва в маслото и в него се налива водата.
Слага се и бульонът.
Всичко това се кипва и към него се добавят фидето, месото, лукът и настърганият морков.
Супата се вари до готовност на фидето
. Ако желаете, можете да долеете още вода.
През това време жълтъкът се разбива с  брашното, киселото  мляко и лимоновия  сок.
Подправя се с черния пипер.
Към тях се прибавя по малко от течността, разбърква се и се връща отново в тенджерата, като по този начин супата вече е застроена.
Овкусява се със сол / при необходимост/..
Сервира се топла, за да се запази уханието на масло.
Ако обичате люто- подлютете си я.
И както казват турците- да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар