Имах истинското удоволствие да ям
такава супа в един турски ресторант в
Пловдив.
Останах
очарована, защото продуктите в нея не бяха много, дори не се наблюдаваха
подправки, а тя имаше невероятен вкус и аромат на масълце.
Разрових се в интернет , направих една сборна
рецепта от показаните различни варианти, които се отличаваха една от друга
съвсееееееем мъничко.
ПРОДУКТИ:
300 г пилешки
гърди
1 глава кромид лук
1 голям морков
1 каф. ч. фиде
1 пилешки бульон
щипка млян черен
пипер
сол- ако е
необходимо
около 2.200 литра вода
30 г краве масло
2 с. л. брашно
лют червен пипер- по желание
За застройка:
1 жълтък
3 с. л кисело
мляко
1 с. л. брашно
3 с. л. лимонов
сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото и лукът се
сваряват до готовност.
Месото се накъсва
на парчета, а главата кромид се пасира.
Брашното се
запържва в маслото и в него се налива водата.
Слага се и бульонът.
Слага се и бульонът.
Всичко това се
кипва и към него се добавят фидето, месото, лукът и настърганият морков.
Супата се вари до
готовност на фидето
. Ако желаете, можете да долеете още вода.
. Ако желаете, можете да долеете още вода.
През това време
жълтъкът се разбива с брашното,
киселото мляко и лимоновия сок.
Подправя се с черния пипер.
Подправя се с черния пипер.
Към тях се прибавя
по малко от течността, разбърква се и се връща отново в тенджерата, като по
този начин супата вече е застроена.
Овкусява се със
сол / при необходимост/..
Сервира се топла,
за да се запази уханието на масло.
Ако обичате люто- подлютете си я.
И както казват
турците- да ви е сладко!