Страници

събота, 30 декември 2017 г.

Сладкиш ТРИЛЕЧЕ

ТРИЛЕЧЕ е сладкиш с три млека. Той е сиропиран , сочен,  с нежен млечен вкус. Изключително вкусна е комбинацията мляко и карамел, която е налична в приготвянето на   Tres leches.
Приготвя се много лесно и определено заслужава внимание.
Винаги съм си мислела, че е традиционен турски сладкиш, но от прочетеното разбирам, че го приготвят и в Албания, в Сърбия, в Мексико, …
Срещнах доста рецепти коя от коя все различни.
Взех идеи оттук и там и си пригодих един мой начин на направа.
В крайна сметка това няма кой знае какво значение. По- важното е, че не е за подминаване и лично за себе си аз съм убедена, че пак ще го приготвя, защото може да стои няколко дни в хладилника.

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
4 яйца
200 г захар
125 г краве масло
2 с. л. олио
200 г брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
ПРОДУКТИ ЗА СИРОПА:
400 мл прясно мляко
400 мл течна сладкарска сметана
200 г захар
3 ванилии
ПРОДУКТИ ЗА КАРАМЕЛЕНАТА ЗАЛИВКА:
200 г захар
200 мл течна сладкарска сметана
30 г краве масло
За поръсване/ по желание/ : кокосови стърготини


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
БЛАТ: Яйцата и захарта се разбиват с миксер. В тях се изсипва стопеното, но не вряло масло.
Лъжица по лъжица се слага брашното, предварително пресято и смесено с бакпулвера.
Сместа, която е с кейкова консистенция, се изсипва в леко намазана с олио тава, която е с незалепващо покритие и е с размери 25/ 35 см.

Блатът се изпича в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 15 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно.

Започва се приготвянето на сиропът който се получава като се сварят посочените количества мляко, сметана, захар и ванилии.
Охладения сладкиш наряваме на парчета и заливаме с горещия сироп.

Оставяме го да престои така поне 1 час на стайна температура и го заливаме с карамелената смес, която приготвяме като на фона на често бъркане сварим посочените продукти за нея .
След заливката сладкишът се оставя още 1 час на стайна температура, а след това няколко часа в хладилник, за да устои .

Сервира се нарязан на парчета и задължително студен.

От архивите: 5 юли 2017 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар