Страници

четвъртък, 7 юли 2016 г.

СОДЕНИ ХЛЕБЧЕТА/ Петрови соденки/


На 29. 06 е Петровден и по традиция на трапезата трябва да се сложи домашно омесен хляб  и ястие с пиле/ петел/.
 На този ден меся тези питки, които сега споделям с вас.
Стават много меки. Опитайте ги без значение, че този празник отмина.
Все пак хляб се яде всеки ден, нали?

ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
2 с. л. олио
1 каф. л. с лек връх сода за хляб
1 каф. л.  сол
около 400 г брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се слагат киселото мляко, в което предварително е разтворена содата, олиото, солта и яйцата, от които се отделя 1 жълтък за намазване на питките.
Всичко се меси до получаване на еластично тесто.
При необходимост се добавя брашно или малко хладка вода.
Готовото тесто се оставя да се отпусне за около 30 минути, а след това се разделя на 9 части, които се оформят на питки. Поставят се на разстояние в тава, която е предварително намазана с олио и поръсена с брашно. Можете да я покриете с пекарска хартия.

Соденките се намазват с разбития жълтък, разбъркан с  малко олио.

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 35- 40 минути, като след двадесетата минута се покриват с хартия, за да не загорят.

Готовите питки се завиват с мека кърпа за около 15 минути, а след това се поднасят за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар