Страници

събота, 29 юни 2013 г.

За празника: ПЕТРОВДЕН- ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В КЕРАМИЧНА ТАВА

Днес е Петровден- хубав български празник. На този ден се меси питка и се готви пиле. Няма значение точно какви, важното е да ги има на трапезата. 
Моето предложение за сготвено пилешко е много бързо и лекичко за хапване.
   ПРОДУКТИ:
до 1 кг пилешко месо
1 пкет замразени зеленчуци
олио
сол
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ястието се приготвя много бързо. 
Обърквам замразените зеленчуци с олио и сол и ги изсипвам в тавичката. Между тях слагам порциите осолено пилешко месо, покривам с фолио, слагам ястието в студена фурна и след това я включвам да загрее до 250 градуса. 

Пека до готовност по този начин, отстранявам  фолиото и допичам на вентилатор до извиране на водата, която зеленчуците са си пуснали.

неделя, 9 юни 2013 г.

БЪРЗИ ПЪРЖЕНИ БАНИЧКИ

      Вече съм като болна след като не ми остава време за любимото хоби, но полека нещата започват да се оправят. 
Завършихме успешно първи клас, ходихме с моите бръмбарчета и на зелено училище във Велинград. Останаха някои и други документации, които трябва да попълня и вече ще е време да се отдам малко повече на кулинарията.
Тази сутрин приготвих тези банички, които се оказаха най- лесната закуска, която някога съм правила. Е, ще трябва да призная, че стават много блажнички, но пък са много вкусни. Можете да си ги направите, ако и вие сте на принципа, че не всеки ден пък ядем пържени баници :).
Опитах да ги нагъна с една кора, пробвах и с две. Всичко е  абсолютно по същия начин както при печените. Станаха и така, и онака. 
ПРОДУКТИ:
1 пакет кори " Фамилия"
400 г твърдо и добре узряло сирене
100 г краве масло
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вариантите са няколко. Най- приемливият от тях е:
 Вземам една или две кори, върху едната тяхна половина  ръся натрошено сирене и малко разтопено масълце.
 Сгъвам на триъгълник / по традиционния начин/.
Готовото триъгълниче слагам в тефлонов тиган с горещо олио и пържа на умерен огън до приятен захар и на двете страни.
Триъгърната баничка с една кора става тънка и много хрупкава, а тази с две е по- плътна и е наистина баничка, с която можеш да се заситиш.
ВТОРИ ВАРИАНТ:
Лично за мен той е излишен. 
Казвам го така, защото плътността е налице и с първия вариант, но за опит пари не се дават и затова експериментирах.
Преди време видях от един мъж този начин, а сега ще ви го покажа и на вас. 
Не спазих неговите указания с напръскване на корите с още мазнина и вода, защото вече щеше да тече и да не може да се яде това, което правя.
Не казвам, че не е вкусна баницата, направена  и така, но времето за приготвяне е повече и в същото време не се получава нищо по- различно на вкус от онази, която приготвям чрез традиционното нагъване.
......................................
Вземам една или две кори.
В средата на тях ръся разтопено масло, накъсани кори, а после натрошено сирене.

 Още веднъж късам и ръся кори. 
 Поръсвам и разтопено масло. 
Сгъвам корите нещо като на кръг или на квадрат.
 Пържа ги по същия начин като останалите.
В крайна сметка се получава това:

                                                                     Добър апетит! :)
                                                                       9 юни 2013 г