Страници

неделя, 19 май 2013 г.

КОПРИВЕНА БАНИЦА

   От доста дни насам не съм готвила, но тази баница отдавна я виждах в съзнанието си и днес вече отделих от времето си за нейната направа. Обичам ги тези зелении и това е. Копривата стоеше в хладилника от 20 дни насам и вече си мислех, че се е развалила, но то пък се оказа, че дори едно листенце не е помръднало. Не ползвах определена рецепта, направих си я по мое виждане и усещане за зелена баница J. Подкарах нещата по мързеливия начин с готовите кори, но съм убедена, че с домашно тесто би била още по- хубава. И тази е много вкусна, спор няма.
ПРОДУКТИ:
1 пакет точени кори
150 г коприва
5 по- едри стръка зелен лук
300 г сирене
4 яйца
1 ч. ч. квасено мляко
сол на вкус
1 каф. л. с лек връх сода
1 каф. ч. ориз / за плътност на плънката/
1 каф. ч. олио
свеж копър и магданоз
5- 6 листенца сух джоджен
около 30 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяне на плънката:
Копривата сварих за около десетина минути, прецедих я през гевгир добре до пълното отстраняване на водата от нея и я накълцах с остър нож.
Лука почистих, нарязах и запържих в част от мазнината.
Сварих ориза и го промих в гевгир под течаща студена вода. Изцедих го добре.
В по- голяма купа разбих яйцата с киселото мляко и содата и в тях сложих натрошеното сирене. Добавих ориза, копривата, лука и нарязаните на ситно подправки. Посолих на вкус и обърках сместа добре.
Налагане на баницата:
В намазнена тава слагам две кори и върху тях разстилам част от плънката.
Слагам други две кори / една до друга/ и леко ги нагъвам като хармоника. Напръсквам с олио. Следват други  две кори/ на хармоника/ и отгоре разстилам част от плънката.
 На следващите две пръскам с олио и процедирам така до края. Най- отгоре завършвам с една кора, която не нагъвам, а изпъвам добре и залепвам върху плънката. Нарязвам баницата на парчета и отгоре разпределям равномерно маслото, нарязано на люспички.
Изпекох баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35- 40 минути. Извадих я , но не я завих, защото тя така или иначе не става хрупкава.
Нарязах я след около 30 минути и установих много добри вкусови качества.
А как вървеше с биричка… та чак не бе истина :).
…………………………………
19 май 2013 г

2 коментара:

  1. често правя такава баница на мъжа ми,аз не обичам много коприва,но заради семейството ми често я правя.

    ОтговорИзтриване