С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня.
С поздрави: МАРГИ
Страници
▼
четвъртък, 23 август 2012 г.
ИМАМБАЯЛДЪ
Отраснах с тази рецепта, но не, че съм я правила или
опитвала. Не. Не съм. Четях я редовно в една кулинарна книга на Надежда Илиева
от 1983 година. Да, но тази вечер я приготвих. Ами... доста вкусно ястие е,
повечето от вас знаят :).
ПРОДУКТИ за 1 патладжан:
1 по-
голям патладжан
2 малки
главички кромид лук
1 морков
3
скилидки чесън
2 средно
големи домата
шепа
магданоз
4- 5
стръкчета целина
1 щипка
брашно
1 дафинов
лист
черен
пипер на зърна– по рецепта, но аз сложих млян
1 непълна
кафена чаша олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжанът
се измива и се изрязва около дръжката така, че нейната коронка да остане на
патладжана. На 4 места по дължина се обелва кората на ивици с широчина около 2
см. На едно от обелените места с остър нож се прави прорез, в който се вкарва
лъжичка и с нейна помощ се издълбава сърцевината на зеленчука. Внимава се да не
се пробие стената. Патладжанът се посолява и се оставя около 30 минути, за да
му излезе горчивината.
Измива се, изцежда се и се изпържва в сгорещеното олио
еднакво и последователно от всичките му страни. Изважда се и се оставя да се
охлади, а през това време се приготвя плънката.
В същата
мазнина, в която сте изпържили патладжана, изпържвате нарязаните зеленчуци за плънка.
Тях ги режете така: лука-на ситно,
единия домат- на дребнички парченца, моркова- на малки кубчета, чесновите
скилидки- също на малки кубчета, сърцевината на синия домат- на дребно и
осолена, за да си пусне горчилката, зелените подправки- на ситно, дафиновия
лист- на 2- 3 парченца.
Задушавате
до златисто и омекване лука и морковите, след това прибавяте патладжанената
сърцевина, чесъна, доматите, дафиновия лист, черния пипер, целината и магданоза
и солите на вкус. Към края направете спойка с брашното. След като всичко омекне
и стане еднородна консистенция, вземате тавичка, намазвате я с олио , поставяте
издълбания патладжан и пълните с готовата смес кухината му. От плънката ще ви
остане със сигурност и затова я изсипете около синия домат. Налейте в тавичката
малко вода, за да се разреди и за да не се закачи по време на печенето.
Тук идва
моментът, в който трябва да оползотворите и другия домат. Някои го режат на
филийки и ги редят отгоре, но аз не исках да се оводнява ястието и затова го
разрязах на две и го сложих просто ей така в тавата.
Печете
имамбаялдъ/ то/ :) в гореща фурна до омекване на зеленчуковото съдче и получаване на лек
загар на плънката.
Изваждате от фурната, нареждате в чиния за сервиране,
аранжирате с парчетата изпечен домат и клонки магданоз и се радвате на вкусно
ястие от турската кухня, а знаете, че те са незаменими кулинари и истински
ценители на вкусната храна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар