Страници

сряда, 24 август 2011 г.

ВАРЕНО-ПЕЧЕНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНИЯ СОС " АЛА ПЕТЯ ЦАНКОВА"

         Винаги съм се гордяла с вкусовите качества на чушките, които съм пълнила с кайма, но последният път, в който реших да ги направя, те станаха  най- вкусни. Придържах се към препоръките на моята добра позната Петя Цанкова и не сгреших. Стават по- бавничко за около 2 часа, но пък в резултат на това изпълнение моят съпруг каза: 
" Чушките са № 1 ":).

  Ето и рецептата:
   Около 700 гр домашна кайма омесих с 1 яйце, 1 нарязана на ситно глава кромид лук, една препълнена шепа суров ориз, малко сол, чубрица, сложих и от любимия си босилек, черен пипер и  кимион. 
    Напълних чушките, като предварително им направих малък прорез към  върха/ за да не се спукат по време на готвенето/ и ги потопих в брашно.
До тук добре. Това го правя винаги, но... самото приготвяне съм го правила в тенджера под налягане или в гювеч, а сега те хем се варяха, хем се пекоха.
    Наредих чушките / 10 на брой/ в тава, полях ги с олио и долях вода почти до горе/трябва да се внимава да не изкипи по време на печенето/ и ги сложих в нагрята фурна да се пекат. След като установих, че от едната страна те вече са изпечени, извадих тавата, обърнах ги на другата страна, внимателно изсипах соса в тенджера и оставих чушчиците да се изпекат " на масълце" и от другата страна.
Соса изсипах в купа и го оставих да изстине напълно.

И сега дословно копирах СОСЧЕТО НА ПЕТЯ! :) 

Продукти:
3-4 яйца
3-4 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко
изстиналият вече сос
   В тенджерка слагам киселото мляко и брашното, разбърквам , слагам яйцата и разбивам хубаво сместа. Наливам и изстиналия сос.
Слагам тенджерката със сместа на огъня и бъркам непрекъснато до нейното сгъстяване. Ако е нужно се слага сол допълнително.
Става невероятно вкусен сос и едновременно с това се избягва запържването.
По желание вместо брашно може да се използва натурално пшеничено нишесте.
А какво добавих после аз?
След като направих този вкусен сос, в него си добавих черен пипер и малко чубричка и джоджен по препоръка на авторката. Пуснах внимателно чушчиците в тенджерата с бялата вкусотия и..... ха, познайте после какво се случи!
При сервирането поръсих ястието с магданоз:)
                                                   Не се чудете, а ги направете! :)

                                                              21 август 2011 г





Няма коментари:

Публикуване на коментар