Аз винаги ги правя с вода, а не с мляко, за да мога да ги сгъвам и моделирам според предназначението им без да се пробиват или късат- дали за сгъване в определена форма или за украса на нещо.Винаги ги правя по една и съща рецепта, която често доотаманявам / преправям/ в зависимост от вида на брашното или пък големината на яйцата.
Палачинките, направени по тази рецепта са изключително леки и тънки и могат да се сгъват как ли не и под каква ли не форма. От тези утре сутрин ще правя ямурлука на кумско пиле " Чорбаджия" :). Ще ги сгъвам, ще ги режа и съм сигурна, че ще останат цели и здрави...
За целта съм ви направила снимки, за да видите до каква степен могат да се свият и намачкат. Все едно, че в ръцете си държиш копринена кърпичка.
Уверете се сами :).
В общи линии рецептата е такава.
около 250 – 300 г брашно
0,5 литра прясно мляко или вода / с мляко стават по- жилави и по-плътни/
4 яйца
2 щипки сол
1 супена лъжица олио
Получават се около 6 палачинки.
30 юли 2011 г
Ще опитам само с вода, но аз слагам 1чаена чаша вода и една -прясно мляко. Получават се добри, но краищата им винаги са леко твърди! Как да го избегна това? Нали ги намазваме с масло накрая!
ОтговорИзтриване