Страници

четвъртък, 12 август 2021 г.

КЛАСИЧЕСКИ КРЕМ КАРАМЕЛ

    Нежният десерт, който присъства на трапезата ни години наред, но при който често бъркаме при неговото печене и го правим на шупли.

   Не, че не става вкусен, но да си признаем, че е по- приятно да го поднесем с гладка и нежна консистенция, за да бъде насладата от консумирането му пълна.

   Някога, когато бях дете, го правехме в тавата. Той ставаше шуплест, но го гребяхме с лъжиците и питахме за още...

   Но... Да вървим към днешната  рецепта :) .


ПРОДУКТИ за 6 порции:

За карамела:

6 с. л. захар

1 с. л. вода

За крема:

8 яйца

1 литър топло прясно мляко

1 и 1/ 2 ч. ч. захар

3 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В касерола стопяваме захарта с водата до получаване на карамел.

Вземаме огнеупорни купички и на дъното на всяка една веднага сипваме по 1 с. л. от него.

Приготвяме  яйчно- млечната смес  като разбием много добре с миксер яйцата със захарта.

Към тях  добавяме прясното мляко и ванилиите.

Разбъркваме  внимателно.

Готовата смес изливаме в  купичките, като внимаваме да не ги препълваме.

Печем крем карамела на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна в продължение на 70 минути.

Изваждаме го от фурната и го оставяме да се охлади напълно.

Слагаме го в хладилник, където престоява няколко часа, за да се стегне напълно.

Внимателно обръщаме купичките и изсипваме крема в десертна чиния.

При стриктно спазване на рецептата десертът става нежен и гладък без никакви шупли.

/ от архивите /


Няма коментари:

Публикуване на коментар