Страници

събота, 24 август 2019 г.

АЙВАР


Айварът е летен зеленчуков специалитет на балканската кухня, който е подходящ както за  пряка консумация, така и за консервиране. Началото на неговото приготвяне е сложено в Сърбия, но е характерен и за Македония, и за Турция.
За неговото приготвяне са необходими само червени чушки и патладжан.

ПРОДУКТИ / за 3 бурканчета с вместимост 330 мл /:
1 кг червени чушки
1 кг патладжан
2 скилидки чесън
100 мл олио
1 с. л. сол
2 с. л. захар
2 с. л. оцет
млян черен пипер- на вкус
шепа магданоз
 Ако решите да правите повече на брой бурканчета, вземете / както казва моят баща/ МОЛИВА и пишете, т. е. увеличете си дозата , преизчислете нещата и действайте смело по вашата сметка. :) 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме чушките  от семенниците и ги изпичаме на ламарина.
Белим люспите.
Изпичаме патладжаните цели и също ги белим.
В дълбок съд загряваме олиото, изсипваме смлените зеленчуци и при непрекъснато бъркане започваме да ги пържим.
5 минути след това овкусяваме със солта, захарта, оцета и черния пипер, а наситнените  чесън и магданоз добавяме малко преди да отстраним айвара от огъня.
Цялото му приготвяне на котлона трае около 30 минути.
 Оставяме го да се охлади напълно и го консумираме намазан на  препечена филийка, с парче топла питка, може и само със сиренце, а защо не и като гарнитура към месо.

Ако решим да го приберем в мазето за зимнина, тогава го слагаме в бурканчета и го стерилизираме в продължение на 10 минути.

август 2019 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар