Страници

събота, 3 август 2019 г.

ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ

В интернет ми попаднаха редица рецепти за тази пица, но аз / разбира се/ си направих моя компилация.
Толкова е вкусна и лека, че дори е по- добър вариант за консумация през лятото, отколкото традиционната пица.

ПРОДУКТИ:
За блата:
1 средно голяма тиквичка
1- 2 яйца
100 кашкавал
1 голяма скилидка чесън
риган
сол
За гарниране на пицата:
3 домата + 2 с. л. олио, щипка сол, щипка захар, 2 листенца свеж босилек
1/ 2  малка глава кромид лук
1 чушка
100 колбас или шунка
50 г кашкавал
10 маслини
1 с. л. с връх безглутеново брашно, в случая оризово/ по желание/
черен пипер
риган


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргваме тиквичката на ситно ренде, посоляваме я, оставяме я 5 минути да се отдели течността от нея, слагаме я в тензух и я  изстискваме много добре.
Правим смес от настърганата тиквичка, яйцата , настъргания на едро кашкавал, наситнения чесън, ригана и брашното.
Разстиламе я в тавичка с диаметър 28 см.
Вариант 1: Покрита много добре с пекарска хартия.
Вариант 2: В леко намазнена тава с незалепващо покритие / за мен по- добрият вариант/
Заглаждаме я добре с ръка и печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути.

Изваждаме я и я намазваме с доматено пюре, което сме приготвили от обелените и настъргани домати, изварени със солта и захарта, сгъстени с олиото  и овкусени с босилека.

Отгоре гарнираме пицата с нарязаните посочени продукти , но без кашкавала.
Поръсваме с риган и смлян черен пипер.


Печенето продължава още 10 минути, след което нареждаме и кашкавала и доизпичаме в продължение на още 5 минути .
Изваждаме я от фурната и я оставяме да се поохлади, за да не се счупи блатът при изваждането на печивото в друг съд.

Сервираме пицата  в голяма чиния и я поднасяме на порции леко топла.

3 август 2019 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар