Страници

събота, 11 юни 2016 г.

ВИТИ КАШКАВАЛКИ

Идеята взех от Ралица Николаева 
 http://hitrinibg.com/kashkavalki-na-konci// , 
но промених част от нещата по мое виждане.
Спрях се на тази рецепта, защото дъщеря ми обожава всичко, което е приготвено с кашкавал, а пък аз самата съм ценител на тестото, което става на конци. Конците са моята страст, а в тези месеници те се наблюдават.

ПРОДУКТИ:
За тестото:
300 мл прясно мляко
20 г прясна мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
5 с. л. олио
около 550 г брашно
За плънката:
300 г кашкавал
50 г краве масло
1 с. л. олио
около 550 г брашно
За намазване на кашкавалките:
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа натроших маята, сложих захарта, 5 с. л. с връх брашно и изсипах хладкото мляко.
Разбърках и оставих около 15 минути да шупне.
В голяма купа пресях брашното, направих кладенче и в него изсипах шупнала смес.
Добавих олиото и солта.
Замесих нелепнещо тесто, което разделих на 9 топки.
Оставих ги да се отпуснат, докато настъргах кашкавала.
След това размекнах/ а не стопих/ в микровълновата маслото и го смесих с олиото.
Всяка една топка разточих на правоъгълник с размери 25/ 20 см, намазах с мазнината и поръсих с кашкавал.
Навих на стегнато руло и завих на охлювче.
Наредих кашкавалките на разстояние една от друга в покрита с пекарска хартия голяма тава.
Оставих ги да втасат до двойно увеличение на обема им.
Помазах ги с разбития с млякото и олиото жълтък.
Изпекох ги в предварително загрята на 180 градуса в продължение на 35 минути.
Извадих ги от фурната и от тавата и ги завих за десетина минути с мека кърпа.

Получиха се много вкусни закуски, топящи се в устата.

......................................................
Не се чудете, че на едната има семенца. В нея сложих И сирене, за да видя дали ще е успешен и този вариант, а в същото време се чудех как да " бележа" коя е различната месеница.
Та... много ми хареса и смесената плънка.

11 . 06. 2016 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар