Страници

петък, 18 септември 2015 г.

МУСАКА


Всеки знае как се приготвя мусака, но малко хора знаят, че аз не обичам особено да се занимавам с нея- нито да я готвя, нито толкова да я ям. Да, ама в годината по 3- 4 пъти се захващам и я поднасям на масата.
Изключително ми харесва тази, която е с дебела заливка, но все не мога да я направя така, че да се влюбя в нея.Иначе самата основа си я правя запържена и спрямо това  нямам никакви забележки.
Днес написах в Гугъл  ПУХКАВА ЗАЛИВКА ЗА МУСАКА и насреща излезе рецепта за такава.
Сега ще ви предоставя рецептите и за двата вида приготвяне:

ПРОДУКТИ:
500 г кайма – без значение дали е от един вид месо или смесена
1 кг картофи
1 глава кромид лук
1 чушка
1 морков
4- 5 с. л. олио
Подправки: сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, сух джоджен
вода

За обикновена заливка:
3 яйца
3  с. л. брашно
2 кофички кисело мляко
щипка сода за хляб
1 равна ч. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам лука, чушката и моркова и ги запържвам за кратко в олиото и солта.
Слагам и каймата и отново запържвам, докато тя се разрони.
Добавям нарязаните на ситно картофи. Пак запържвам. 
Овкусявам с подправките и наливам водата, която е на височина наравно на запържените продукти, и разбърквам.
Изсипвам я в тава / 30 см/.
 Пека я на 200 градуса докато остане само на мазнина. Изчаквам водата да попие в картофите и да се изпари напълно.
Приготвям заливката като разбърквам всички продукти за нея с миксер.
Изливам я върху мусаката и връщам тавата отново във фурната.
Пека до готовност.

За пухкава заливка:
100 мл олио
100 г брашно
1 равна ч. л. сол
500 мл гъст айрян
3 яйца

Приготвяне на заливката:
В нагорещеното олио  изсипвам брашното и солта.
Запържвам малко и наливам айряна.
Бъркам непрекъснато до отлепване на брашното от стените на съда.
Отстранявам от котлона и оставям да се охлади толкова, че като потопя кутрето си, да не ни пари.
Слагам яйцата едно по едно и бъркам хубаво до тяхното пълно усвояване от сместа.
Изсипвам върху задължително горещата мусака и я слагам да се пече.
След като започне да се запича, намалявам градусите на 150 и пека докато ми хареса загарът.
Тази заливка наистина е много по- хубава, по- плътна и пухкава.
Е, разбира се, че е по- тежка от другата, но… все пак не ядем такава храна всеки ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар