Страници

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

ПИТА НА КОНЦИ

Тази вечер на моя трудолюбив съпруг омесих ПИТА НА КОНЦИ. 
И не е вярно, че хубавите пити стават само с прясно мляко. 
Аз ги меся ВИНАГИ  с кисело.

Нека да споделя начина на приготвяне: 
Тавата е с керамично покритие и е с диаметър 32 см. На дъното слагам пекарска хартия. Замесвам тесто от: 
1 кг брашно, 25 г жива мая, разтворена в 500 мл хладка вода. Добавям 1 яйце и 1 белтък, а жълтъка заделям за намазване. Слагам 1 с. л. сол и толкова захар, 4 с. л. олио и 4 с. л. кисело мляко. Оформям веднага. Така тестото е по- добро за моделиране. Самото оформяне е по ваше желание и виждане. Погачата втасва направена вече в тавата до двойно увеличение на обема и. След пълното втасване я мажа с жълтъка, смесен с малко олио. Пека я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути, като след 20- тата минута на нейното запичане я покривам с хартия, за да не загори отгоре. Изваждам я, мажа я с олио или масло и я покривам с мека кърпа да омекне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар