Страници

четвъртък, 25 септември 2014 г.

СЕВЕРНЯШКА ЧЕСНОВА ЛЮТИКА



Пак подхващам темата за северняшките лютики.
Доста хора, които не са яли от тях,  се изкушават да ги приготвят и опитат,
а други все още не смеят да се доверят.
Те са толкова лесни, евтини и бързи, а в същото време с тях можеш да си оближеш пръстите, ако си ги топнеш със залче топъл хлебец.
Ах, тези бабини лютички...
В случая тази е аналог на лятната манджа от печени чушки с доматен сос и чесън, но самото кълцане на печените чушки в някогашната, старинна глинена паница, дава съвсем друг привкус на ястието.

ПРОДУКТИ/ за тази калена паница от снимката/:
10 по- големи чушки- без значение е те дали са червени или зелени
4- 5 средно големи домата
3 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. захар
3- 4 скилидки чесън
магданоз
/ люто чушле- по желание/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се изпичат на жар или ламарина. По този начин те се опушват и стават изключително вкусни.
Обелват се и се нарязват на парчета. Слагат се заедно с обеления и нарязан чесън в глинена паница, ръсят се с малко сол и се кълцат до пълното им омекване.
Доматите се нарязват на парчета и се изваряват с малко сол, захарта и олиото до желана от вас гъстота.
Добавят се към скълцаните чушки.
Слага се и нарязан магданоз.
Следва последното кълцане на цялата лютика, за да стане еднородна сместа и да се омесят ароматите на всички продукти.
Можете да си я направите пикантна с помощтта на лютата чушка.
Та то затова е лютика, за да поналютва малко.
Така ще се стоплите във вече настъпващите студенички есенни дни.
Консумира се както топла, така и студена и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПРЕСНА И ТОПЛА ПИТКА.
Да ви е сладко!
............................
септември 2014 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар