Страници

петък, 22 август 2014 г.

РОДОПСКИ ПИТУРКИ

                     Много обичам да уча и пробвам нови рецепти и то типично български.
От посещението ми в Родопите научих няколко неща. 
Днес ще споделя първото. 
Тези родопски питурки са от Милка Брънзалова- баш родопчанка. 
Тя ми каза рецептата, даже ги опитах в заведението, в което тя работи. 
Много ми харесаха и нямах търпение да дойде времето, в което и аз ще ги направя.
Благодаря ти, Милче, за вкусните питчици! 
Да си жива и здрава и все така да споделяш с хората около теб!
На вид питурките изглеждат завъртяни и бавни, но съвсем не е така. Важното е да омесите тесто, което да не лепне и спокойно да работите с него. Останалото се нарежда. В крайна сметка ще имате едни уханни на масълце хлебчета, които можете да консумирате с всичко.
ПРОДУКТИ/ за около 10- 12 питурки/:
1 кг брашно
20 г мая
20 г сол
1 яйце
около 500 мл хладка вода
малко олио- за помазване в суров вид
краве масло- за помазване след изпичане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтварям маята във водата.
 Пресявам брашното и в него правя кладенче. 
Там изсипвам течността и добавям солта и яйцето.
Меся меко тесто, но не лепкаво.
Разделям го на 10- 12 топчета. Може и на по- малко или повече в зависимост от това колко бройки и с какъв грамаж искам да са хлебчетата. 
Разплесквам ги леко с ръка или с помощта на точилка с големина на отворена длан и ги помазвам с малко олио.
 Навивам ги съвсем леко и не стегнато и ги оставям малко да се отпуснат. 
Започвам оформянето им, когато тестото вече е започнало да втасва, но не съвсем.
Развивам всяко топчица, донамазвам  с още малко мазнинка, раздърпвам я, за да стане тънка и по- голяма,  и  завивам на фитил, който дърпам и усуквам внимателно. 
Фитилът завивам на охлювче, като му подбождам крайщата, за да не щръкнат при печенето. 
Вземам точилката и разточвам охлювчетата на тънко с големина на съда, в който ще ги пека. 
Ако е на ламарина, няма значение, но ако е на сач или както в случая на тефлонов тиган- трябва да се съобразя. 
Така разточените питки пека на умерен огън от двете страни. 
Пекох ги на тиган, защото нямам сач. 
Жената каза, че може и на ламарина, а защо не и на плоча.
Изваждам питурката и веднага я намазвам с масълце. 
Това е цялата процедура. 
Печенето става по- бавно, иначе другото е просто като фасул.
Опитайте ги, горещо ги препоръчвам.
Може и да не ги мажете с нищо, а можете и с чесново олио. 
Всичко това е по ваш избор, вкус и преценка.

20 август 2014 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар