Страници

четвъртък, 26 декември 2013 г.

ПАЧА



Какво е НОВА ГОДИНА без
СВИНСКА ПАЧА
Свинската пача, която ухае на чесън!
Рецептата за нея и начина и на приготвяне научих от моята свекърва/ лека и пръст/, която приготвяше на сина си или НА МОЯ СЪПРУГ :). 
Това е типичната пача на северняците, в която не се слага нищо друго, освен месо и подправки. Чувам, че някъде добавяли моркови, варени яйца, желатин… При нас не е така- ние я приготвяме чиста и не позволяваме на допълнителните продукти да променят онзи истински натурален вкус на едно умерено подправено с билкови аромати свинско месо.
Та… тя е такова мезенце в тежките студени зимни дни, че…
Хайде да я приготвим! Започваме! :)

ПРОДУКТИ:
Свински уши
Свински крачета
Свински опашки
Сол на вкус
Чесън
Черен пипер
Червен пипер
Вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ушите, крачетата и опашките се сваряват в солена вода / количеството и трябва да покрие месото/ в тенджера под налягане за около 1 час.
Сварените вече продукти се обезкостяват и месцето се нарязва на парчета.
Бульонът заедно с месото се слага отново на котлона и се оставя да кипне.
Овкусете с повечко нарязан на ситно чесън, черен и малко червен пипер.
Всичко това се изсипва в купа или някаква форма и се оставя така няколко часа на студено докато стегне и се желира.
Пачата се обръща и се сервира студена и нарязана на парчета.
Друго не слагам, защото / напомням/ това е традиционната рецепта за ЧИСТА пача.
Правила съм и със застройка, но така вкусът на свинското е по- истински.
Това е БАШ ПАЧАТА! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар