Страници

петък, 22 ноември 2013 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ РЪЧЕН ХЛЯБ



Толкова са вкусни  пълнозърнестите хлебчета …
Този е поредният, който ме очарова с консистенция, плътност, вкус и аромат.
Пък със сиренце и масълце как стават нещата- няма да обяснявам :).

ПРОДУКТИ:
250 г пълнозърнесто брашно
250 г бяло брашно
2 с. л. ленено брашно
1- 2 с. л. семена по ваш избор
250 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 с. л. олио
1 с. л. захар
1 непълна с. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвате тесто от посочените продукти.
Оставяте го да втаса на стайна температура. Намесвате тестото, оформяте хлебчето, поръсвате го с брашно, правите му разрези, слагате го в набрашнена или намазана тава и го оставяте така до увеличаване на обема му. 
Изпичате го в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Изваждате го, покривате го с мека кърпа и след около 30 минути е той готов за консумация.

БЛАНШИРАНИ КАРТОФИ НА ФУРНА

Вкусни са като  пържените, може да се каже, че и повече. 
Няма да говоря за бързина на приготвяне и икономия на мазнина.
 Даже са малко по- здравословни, защото все пак не се пържат.
Просто купувате пакет бланширани картофи от магазина, посолявате ги, поръсвате ги с олио и ги изпичате във фурната до желания загар.
По желание ги гарнирате с нещо или не.

сряда, 20 ноември 2013 г.

КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЗАДУШЕНИ В ПЛИК

картофи
чушки
грах
моркови
девесил
мащерка
черен пипер
олио

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ СЪС СЕМЕНА

  20 г жива мая
320 мл вода
2 с. л. олио
1 с. л. захар
1 непълна с. л. хималайска сол
250 г пълнозърнесто брашно
250 г типово брашно
2 с. л. натрошено ленено семе
2 с. л. поръска за хляб- сусамово, маково, ленено семе
2 с. л.белено слънчогледово семе

вторник, 19 ноември 2013 г.

ЗАДУШЕНИ ГЪБИ В МАСЪЛЦЕ

Това е една прекрасна белтъчна храна, която те насища и в същото време ти дава малко калории.
Приготвянето им е елементарно.

ПРОДУКТИ:
гъби
масло
хималайска сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязаните на филийки гъби се задушават под капак в маслото и солта.
Към края на тяхното приготвяне, когато водичката им се изпари, те се отхлупват и се оставят леко да се запържат
13 ноември 2013 г



ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ С 4 ВИДА БРАШНО

250 г пълнозърнесто брашно
150 г типово брашно
100 г царевично брашно
2 с. л. ленено брашно
20 г жива мая
2 с. л. олио
1 с. л. захар
1 непълна с. л. хималайска сол

неделя, 17 ноември 2013 г.

ХЛЯБЪТ ОТ МИНАЛОТО ИЛИ ХЛЯБ С КВАС

Били са по- здрави от нас нашите прародители и родители. Да, но не ги е мързяло. Едва ли са били по- малко натоварени от нас, та са готвели и месели всеки ден и са консумирали единствено и само домашна храна?!? Вярно е, че не са имали избор, но нека си признаем, че са били изключително трудолюбиви.
Та... става въпрос за този хляб- здравословен и вкусен. 
Той се меси с квас, който става готов за 4- 5 дни. Аз го правя за 5, за да съм сигурна, че няма да имам провали. Никаква философия не е неговото приготвяне, въпрос на желание и търпение е всичко. В хляба няма мая, няма консерванти, няма нищо притеснително. А знаем, че и маята вече се отрича и няма суперлативи за нея.
И да си дойдем на думата, която сме подхванали:


За хлебния квас:
100 г брашно
1- 2  с.л. пшеничени трици или както баба казваше” житни”
/ аз го правя и с пълнозърнесто брашно/
чиста  вода от кладенец или  извор, която да не е хлорирана- нейното количество да е  толкова, че при забъркването на кваса, тестото да е с гъстота като на кексовото.
Брашно и вода- за добавяне през дните, в които ще се кваси  закваската
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КВАС:
В  купа и задължително с дървена лъжица разбърквам продуктите за кваса. Оставям сместа  на стайна температура за около 24 часа, в което време започва естествената ферментация. Завивам купата с мека и лека кърпа. Разбърквам  няколко пъти.
На другия ден по същото време, в което съм го забъркала, добавям шепа брашно и мъничко водичка, за да го „ съживя” и обновя процеса на ферментация.
На третия ден слагам  още шепа брашно и малко вода. Разбърквам отново и оставям купата покрита. На четвъртия ден- също и на петия ден пак така.
 Явно е образуването на мехурчета/ балончета/и сместа леко закиселява.
Квасецът вече е  готов. 
С половината от него плюс 1 с. л. захар, 1 с. л. оцет, непълна супена лъжица сол и 700 г брашно замесвам пита. Добавям и 350 мл вода. 
Оформям я, слагам я в намазана с олио тава и я оставям  да втасва, а това днес продължи 4 часа. 
Изпекох я в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар на горната кора.
17 ноември 2013 г

сряда, 13 ноември 2013 г.

КРИЛЦА В ПИКАНТЕН СОС

Можете да си ги приготвите както вие решите. По ваш вкус. 
Изберете си какво да сложите и в каква комбинация- сол или соев сос, олио, бира или вино, моркови, люти чушки, черен пипер, чубрица, мащерка, червен пипер, лимон, чесън, мед...

понеделник, 11 ноември 2013 г.

КАКАОВИ ВЪЗГЛАВНИЧКИ С ИЗВАРА

Ех, колко отдавна съм ги правила, но никъде не бях записала рецептата, та се наложи да искам помощ от приятели, за да ми я намерят и да си я прибера :). 
Помня, че беше някъде от нета и ... дотам. А бяха толкова вкусниии....
Сега вече знам от къде е тя: :)
 Давам рецептата дословно така, както съм я копирала от страницата:
•   2 яйца
•   140 гр захар  - 90гр в тестото, 50г - в изварената смес
•   60 мл олио
•   60 мл вода
•   2 с.л. какао
•   110 гр брашно
•   1 ч.л. бакпулвер (5 гр)
•   200 гр извара
•   3 с.л. сметана
•   1,5 с.л. нишесте

Разбиват се хубаво с миксер яйцата и захарта. Добавят се олиото и водата, пресятото брашно с бакпулвера и какаото, разбърква се. Тестото се излива във форма.

Смесват се изварата+захарта+нишестето+сметаната, сместа се слага в найлоново пликче, отрязва се ъгъл и се шприцова решетка върху тестото.
 Сладкишът се пече на 170-180 градуса  35-40 мин., проверява се за готовност като кекс, с пръчица.


неделя, 10 ноември 2013 г.

КАРФИОЛ В МАСЪЛЦЕ

Много вкусна  и лека вечеря!
 9 ноември 2013 г

ХЛЯБ СЪС СЕМЕНА


   Много вкусен хлебец. Правя го по рецепта за ултра бърз хляб от книжката на пекарната като при сигнала добавям 2 с. л. ленено брашно и 2 с. л. семена/ от поръската за хляб/ - сусам, маково и ленено семе. И задължително с жива мая, защото със суха не набухва добре.

НАПОЛЕОНКИ



Направих ги за Димитровден, а на същата дата бе и съборът на моето село.
Станаха мекички и ароматни, почти като купените. 
Не ползвах специална рецепта, кремът си е моя импровизация.
ПРОДУКТИ:
400 г бутер тесто
За крема:
400 г течна сметана
500 мл прясно мляко
2 яйца
6. с. л. захар
4 с. л. брашно с връх
1/ 2 пак. краве масло
2 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Размразеното на стайна температура тесто нарязах на 4 правоъгълника.
 Изпекох ги в предварително загрята на 200 градуса фурна до приятен загар.
Извадих ги и изчаках да се охладят напълно.
 Всеки един правоъгълник разделих на още три части. 
Изрязах внимателно краищата им.
Разделих отделните им слойчета/ където успях/ и ги слепих с крем, който направих от добре разбитата сметана като към нея добавих сварения и напълно охладен домашен крем. 
Него го приготвих като с миксер и в дълбока купа разбих яйцата със захарта и брашното и в тази смес изсипах млякото и ванилиите. Сложих всичко това в тенджера и започнах да бъркам непрекъснато до пълното затопляне и сваряване на крема.
 По време на неговото охлаждане отново на фона на бъркане добавих  маслото.
Събрах крема със сметаната чрез бавно и внимателно бъркане с дървена лъжица едва, когато домашният крем бе напълно изстинал.
В противен случай кремът се втечнява и пастичките на стават сполучливи.
Най- отгоре също ги намазах и след това ги поръсих с парченцата от корите, които паднаха по време на тяхното рязане и разполовяване.
 Оставих сладкишчетата да престоят десетина часа и  тогава ги сервирах. 
С престой във времето те омекват и стават още по- вкусни.
По желание можете да ги поръсите и с малко пудра захар.

25 октомври 2013 г

вторник, 5 ноември 2013 г.

ПИЛЕШКО С ГЪБИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТИГАН

Поредният вариант на това ястие- бърз и вкусен.
ПРОДУКТИ/ количеството определяте вие/:
пилешко месо от гърди
гъби
моркови
прясна чушка
любима подправка/ и/
олио или масло
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам месото на ивици, соля го и го задушавам в тефлонов тиган и мазнина, а после го запържвам . Изваждам го и го оставям настрани. 
В същата мазнина задушавам до полуомекване нарязаните на филийки гъби и зеленчуци. Към тях добавям месото, овкусявам с подправката и сервирам с бяло вино.
Често пъти съвсем накрая слагам готовото ястие в глинен  съд, за да поеме неговия аромат и да стане още по- вкусно.

петък, 1 ноември 2013 г.

БЪРЗ ПИКАНТЕН КЮФТАК НА ФУРНА

Понякога човек го мързи, а да не забравяме, че и аз съм живо същество. 
Вместо да оформям кюфтета и да ги пържа или пека, хайде набързо този кюфтак. Вкусът е същият, но в случая малко му позасилих пикантността.
В каймата слагам всичко, което е необходимо за кюфтета на фурна плюс чесън и кориандър.
Намазвам тавичка с олио, разстилам каймата и изпичам в умерена фурна до готовност.
Режа на парчета и сервирам с каквото се сетя, че даже и само със салата.
Мързелива работа, това е положението :).
/ от архивите/

ПЪЛНЕНИ МЕДЕНКИ В ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

От доброто старо време са и никога не остаряха. 
Ароматни, мекички, топящи се в устата...
Прекрасен и ухаещ спомен от детството ми.
Любими са и на моята дъщеря и затова продължавам да ги правя, но... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО те трябва да са ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД, защото тя обича от всички сладки неща ДА ТЕЧЕ ШОКОЛАД. :) 



ПРОДУКТИ:
2 яйца
130 г мед / 7 с. л./
1 ч. ч. пудра захар
1 пак. качествено краве масло / 125 г/
канела- на вкус
1 ч. л. сода
1/ 2 каф. л. оцет
около 500 г брашно
2 ванилии

За плънката:
издълбаните трохи
1 ч. ч прясно мляко
1 пак. краве масло / 125 г/
1 ч. ч. смлени орехови ядки
1 шепа кокосови стърготини- по ваше желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам меко и гладко тесто.
Оформям топчета, всяко от които е по 17 г. Приплесквам ги леко с дланите си и ги редя на разстояние в тава, покрита с пекарска хартия. Получават се 60 броя.

Пека ги в предварително загрята на 170 градуса фурна в продължение на 15 минути.
Никога не ги препичам, защото стават твърди и губят качеството си.
Още топли ги издълбавам така, че да останат само стеничките на меденките.
 Слепвам ги с крема, получен от разбърканите посочени продукти. 
Колкото повече стоят, толкова по- хубави стават. 
Изключително вкусни са. 
В крайна сметка получавате 30 еднакво големи меденки.
Това е.



1 вариант / компромисен/: НАТУРАЛНИ
 24 октомври 2013 г

2 вариант: НАПОЛОВИНА ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД
За целта са ви необходими:
 1 млечен шоколад от 100 г 
 2 с. л. олио
Половината меденки се тункват в стопения на водна баня шоколад и се оставят няколко часа, за да се стегне глазурата.



3 вариант / сигурен и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН/ : ИЗЦЯЛО ТУНКВАНИ В ШОКОЛАД
 150 г натурален шоколад
100 г млечен  шоколада 
4 с. л. олио

По този начин те омекват дори и още да не са изминали 24 часа от тяхната направа и изобщо не е необходимо да стоят 2- 3 дни, за да могат да се консумират.
Те просто СЕ ТОПЯТ В УСТАТА.









И още един вариант / желателен/:
ШОКОЛАДОВИ, но не просто шоколадови, а И УКРАСЕНИ С БЯЛ ШОКОЛАД, за да са още по- красиви !!! :|) 
В случая вземете 50 г бял шоколад и го стопете на водна баня с 1 с. л. олио.
Направени по този начин, вашите меденки ще изглеждат ето така:



26. 12. 2016 г
и ... 26. 12. 2019 г :)