Страници

сряда, 1 май 2013 г.

КОЗУНАЧЕНИ ПИТКИ С КИСЕЛО МЛЯКО И ЛОКУМ

 Еееее, ама тези месачки в кулинарните групи във фейса не се търпят вече. То бива, то може, ама чак пък толкова.... Постоянно и непрекъснато козунаци , та козунаци пускат. Честно ли бе късно вечерта в 21. 30 часа  да пусна миксера да джурка , та по нощите да ям горещи и парещи козуначени залци, че и локумец в тях?!! И после... даскалицата била надебеляла. Ми то ще да е не от въздуха  и водата, ами от брашънцето и захарчицата в това тестенце :).
Та... онази вечер ей така, просто непримирима към всички месещи, рекох да го замеся с кисело мляко. Нямаше как да не се получи при все, че моите пити и погачи ги меся само с такова мляко и те винаги стават. Ами… стана и то завидно добро.
 Даже бърках с миксера, ръцете ми останаха чисти :). 
Много мързелива работа!
Ето ги:
ПРОДУКТИ:
не повече от 600 г хубаво бяло брашно
1 пакетче суха мая / в случая на Д- р Йоткер/
3 яйца
160 г захар
1 ч. ч. квасено мляко
50 г свинска мас
50 мл олио
сок от 1/ 2  лимон
1 с. л. ракия
1 щипка сол
2- 3 ванилии

За плънката:
1 кутия ароматен / цветен/  локум

За сироп/ за намазване на суровите питки/:
2 с. л. захар
1 с. л. мед / можете да го замените с още 1 с. л. захар/
2 с. л. вода
1 с. л. олио
1 ванилия

За наръсване:
захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започнах бъркането с миксера така, както разбивам кекс, но с тази разлика, че използвах бъркалките за тесто и пуснах уреда на най- ниската степен. Между другото никога не ги бях използвала този начин, защото разчитах единствено  и само на ръцете си, но този път пък реших да променя нещата. Време беше :).
Най- напред сложих яйцата  и захарта, а след тях млякото, разтопената мас и олиото. Добавих  лимоновия сок, ракията, солта и ванилията. Маята смесих с брашното. Добавях от него лъжица по лъжица до пълното му усвояване от сместа. 
Спрях миксера след като тестото започна да се отделя от стената на купата.
Прехвърлих го в дълбока купа, която бях набрашнила. 
Похлупих го с капака и го сложих в предварително нагорещена на 50 градуса фурна. НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОЛКОВА!
Оставих го да втасва там в  продължение на 30 минути. Изсипах го върху набрашнен плот. Не го намесих пак, а направо го разделих на 6 ленти. Тестото е много меко, но не е лепкаво.
Леко разпънах всяка една от тях и по средата наредих локумени парченца. Завих леко фитилите, усуках ги един по един, а след това – два по два. 
Не ги сплитам на плитка. Завих на охлювче всеки двоен фитил в кръгла алуминиева формичка, която предварително бях намазала с олио. Подпъхнах внимателно краищата.
С помощта на четчица помазах козуначетата със сироп, който приготвих като кипнах посочените по- горе продукти.
 Поръсих го със захарта.
Поставих вече оформения козунак отново във фурната, загрята на 50 градуса. След 20 минутно втасване превключих на 180 градуса. Изчаках печивото да порозовее и го покрих с фолио. Печенето продължи докато на дървеното шишче, с което боцках и проверявах, не се лепеше от тестото.
Извадих ги от фурната и 5 минути след това отстраних формите от тях. Завих ги с мека кърпа и ги оставих да се охладят. Съвсем изстинали ги фолирах. По този начин ги съхранявам мекички до три дни.
От тази доза се получават три козуначени питки.
Съветът ми е да не ги препичате, защото няма да останат сочни и влажни и да не отваряте фурната преди да са се запекли и порозовели, за да не спаднат.
Друга философия няма.
Пожелавам ви успех в майсторенето им! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар