Не бях правила такъв десерт
никога. Що ли ми се струваше толкова труден и бавен?! Май имам страхова невроза
към по- фините десерти?
Направих го по специалната
поръчка на щерката, която само веднъж била опитвала такъв в някакво кафе и
определено и харесал. Да не говорим за мен, че никога до сега не бях яла.
Миличката тя, така се радваше тази вечер и нямаше търпения да го почака повече
от 4 часа да се стегне. В 01 часа през нощта
рече: „ Ще ме мъчиш ли още? „
Прочетох няколко рецепти, които
се доближаваха една до друга и си стиковах нещата по мое виждане. Може би и криво да гледам,
но все пак погледът си е мой, та”
каквото си надробя, това ще сърбам” .
Та... Първоначално го правих с по- малко продукти, но във времето ги увеличих, защото ми се струваше, че сладкото изкушение е много тъничко.
Ето ги и двата варианта:
Та... Първоначално го правих с по- малко продукти, но във времето ги увеличих, защото ми се струваше, че сладкото изкушение е много тъничко.
Ето ги и двата варианта:
ПРОДУКТИ:
За блата:
2 пакета по 150 г меки какаови бисквити с
масло „ Роден край” на „ Престиж”
125 г краве масло
3 с. л. какао
За крема:
3 опаковки сирене „Крема”
80 г пудра захар
400 г заквасена
сметана
2 ванилии
10 г желатин
50 мл вода
За глазурата:
300 г сладко с цели плодчета- ягоди, малини, къпини, боровинки, горски плодове
10 г желатин
50 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начуках бисквитите в
хаванче и ги смесих с какаото и разтопеното масло.
Разбърках добре и
изсипах сместа в разкопчаваща се форма, но предварително покрих дъното и
стените и с прозрачно найлоново фолио.
Оформих блата с леко
притискане с лъжица.
Сложих формата в
хладилника за около 30 минути, а през това време направих крема.
Разбих сиренето със
захарта, а след това и със сметаната и ванилията. На водна баня разтворих
предварително накиснатия желатин, приготвен за крема, и го изсипах в млечната
смес.
Извадих формата и
внимателно разстлах крема върху блата.
Поставих сладкиша
отново в хладилника, но този път за 3- 4 часа.
Извадих го след
определеното време.
1 вариант: Взех ягодовото сладко
и отцедих неговия сос като към него прибавих предварително накиснатия и разтворен на водна баня желатин.
Полях го върху крема,
а отгоре наредих кръгово ягодките.
2 вариант: В самото сладко изсипах разтворения на водна баня желатин, разбърках добре и залях чийзкейка.
2 вариант: В самото сладко изсипах разтворения на водна баня желатин, разбърках добре и залях чийзкейка.
Прибрах готовото сладко произведение в
хладилника и го оставих за последно и основно стягане в него за около 4 часа.
Получи се един фин
сладкиш, нежно галещ небцето, който ме накара да го опитвам бавно и без да бързам. Така се насладих на
нещо истинско вкусно и заслужаващо да го оставя в тефтера си, в който запазвам
хубави рецепти и които не правя само по веднъж :).
6 юни 2012 г
Във времето промених част от продуктите и дори ги увеличих, за да стане чийзкейкът по- дебеличък. Те са както следва:
ОтговорИзтриванеКафява смес:
2 пакета по 150 г какаови меки бисквити " Роден край"
125 г немско масло
3 с. л. какао
Бяла смес:
3 опаковки крема сирене
80 г пудра захар
400 г заквасена сметана
2 ванилии
10 г желатин и 50 мл вода
Заливка:
300 г сладко с цели плодчета- ягоди, малини, боровинки, горски плодове
10 г желатин и 50 мл вода