Страници

неделя, 1 април 2012 г.

ПИЛЕ С ПЛЪНКА И КОКЕТНИ СЪСЕДКИ :)


Повечето от вас знаят колко вкусна  е комбинацията от месо и кисело зеле.
Вярно е, че вече посягаме към пресните зеленчуци, но сякаш по- чисто от примеси на изкуствени торове е зелцето, което имаме в мазетата си.
Предлагам ви едно пиленце, пълнено с ориз и пушен колбас, което с удоволствие можете да си похапнете и да останете сити и доволни.
Приготвям го най- вече около Коледните празници, но се случва да го направя и във всякакво друго време.
ПРОДУКТИ:
1 замразено пиле

зелеви листа – за сармите и за завиване на самото пиле

ЗА ПРЪНКАТА:
1 голяма глава кромид лук
1 суха червена чушка
1 ч. чаша ориз
2 пушени кренвирша / обикновено ползвам на „ Житница” /
сол на вкус
черен пипер
чубрица
мащерка
3- 4 супени лъжици олио
1 каф. вода

червен пипер- за поръсване на пилето

Още толкова олио- за намазване на тавата и за поливане на нареденото ястие

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред сварявам ориза и веднага го охлаждам в гевгир под течаща студена вода.
Нарязвам на парченца лука  и чушката и ги запържваме в мазнината.
Слагам ориза и нарязания колбас и запържвам още малко, като постепенно добавям подправките.

А сега да се захванем с пилето- почиствам го и го измивам, пълня го с част от плънката, зашивам го грижливо, слагам в средата на обилно намазана с олио тава и го поръсвам с червен пипер.


 Завивам го с две зелеви листа, около него нареждам сармички, които съм завила с останалата плънка.
Сипвам водата около сармите, поливам всичко с още малко олио, поръсвам с подправки по желание и покривам ястието с фолио за печене.

Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 1 час, след което отвивам фолиото, отстранявам зелевите листа от пилето, намалявам температурата на 150 градуса и оставям да се пече още 30 минути.
 Съвсем накрая в последните 5 минути увеличавам градусите на максимална мощност, пускам вентилатора и след като изтече това време цялото ни семейство се радва на вкусотия с апетитна коричка .


Доверете ми се и  опитайте комбинацията. Надявам се, че все още имате поне 1/ 2  кисела зелка, която ще ви е абсолютно достатъчна, за  да се порадвате на вкусно ястия.
Тъкмо сега е моментът, когато отново се захлади J.

1 коментар:

  1. еее Марго,нямаш сърце мила
    пак си извъртяла това изкусително блюдо,просто няма как човек да му устои
    прекрасно
    хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване