Страници

понеделник, 26 март 2012 г.

ТАРАТОР ОТ КОПРИВА


                     Днес набрахме първата коприва и това  ме направи щастлива.
Обожавам тази парлива зеления и с нетърпение чакам пролетта, когато ще мога да си я бера на воля. В близост до нашия дом има борова горичка, в която расте много, ама много коприва- свежа и чиста. Бера я и когато си отида на село- там също я има  на големи поляни.
Предлагам ви един вкусен, лесен, евтин, полезен и много пролетен таратор в два варианта- БЕЗ и С ОРЕХИ :). 
Тараторът от коприва е също толкова вкусен, колкото обикновения с краставиците, даже мога да твърдя, че и повече. За това, колко е полезен, ще се досетите сами.
Пролетта е сезон, в който трябва да набавим изгубеното от нашия организъм през зимата. Нека се замислим и няма да е трудно да се съгласим, че вместо да купуваме краставици, които са пълни с нитрати или изкуствени подобрители, много по- разумно е да излезем сред природата, да си наберем чиста коприва и да си направим таратор по това описание.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Той съдържа същите съставки като краставичния, а разликата е само в едно- че трябва да сварите и накълцате копривата.
Копривените връхчета се попарват в гореща вода и се изплакват.
Сваряват се в леко солена вода за не повече от 15 минути, изсипват се в гевгир и се оставят да се изцедят и изстинат.
Сварената вече коприва се кълца с остър нож на ситно върху дъска за рязане.
Всичко останало го знаете- кисело мляко, сол на вкус, чесън, олио, пресен копър.
Препоръка: 1. Този вид таратор поема повечко олио/ ако обичате такова, разбира се/.
2. Можете да добавите и орехи/, ако ви харесват в таратор/.

1 коментар:

  1. Марги, чудесен е! Никога не съм хапвала такъв таратор, но ще опитам! Пожелавам ти приятна и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване