Страници

четвъртък, 9 февруари 2012 г.

МАМИНАТА ДОМАШНА ТОРТА или ТОРТА ОТ ТРИ " ПИТКИ" :)

  Откакто ни връхлетя лютата зима все повече и повече се връщам в спомените си за онези някогашни зимни дни, в които си дремех на кушетката в кухнята на село, а мама готвеше вкусни гозби, месеше питки, правеше сладчици... Улавям се, че напоследък приготвям същите неща- онези, с които отраснах. Сякаш, че новите и " модерни" рецепти не ме блазнят с нищо, а ме теглят към себе си онези, които никога не мога да забравя.
ТОВА Е ТОРТАТА, КОЯТО МАМА НИ ПРАВЕШЕ НА ВСЕКИ ПРАЗНИК!
Живеехме на село и нямаше откъде да си купим готова, а и недоимъкът... 
Купена торта имахме само на Нова година, когато в сладкарницата приемаха поръчки и един човек ги докарваше с камион от града. 
Рождените си дни празнувахме с тази торта и затова НИКОГА НЯМА ДА Я ЗАБРАВЯ!
ПРОДУКТИ:

За блатовете:
5 яйца
1 бурканче от кисело мляко със захар
/ тогава често мерехме част от  продуктите с такова бурканче, което още пазя :)/
1 бурканче кисело мляко
1/ 2 бурканче с олио
2 и 1/ 2 бурканчета с брашно
1 бакпулвер
2 ванилии

За сиропиране:
сок от 1 компот/ по ваша преценка/

За крема:
1 пак. нишесте - в случая е от 60 г/ отново по ваша преценка е неговият вид/
600 мл прясно мляко, към което добавих още 100 мл за размиване на нишестето
1 каф. ч. захар -за подслаждане на нишестения крем

За поръсване:
1 купичка смлени, че даже и накълцани или нарязани орехи
1 десерт " Родопче", ако трябва да се спази традицията :)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват добре със захарта след което се добавят млякото, олиото и ванилията. 
При непрекъснато разбъркване се изсипва брашното лъжица по лъжица. 
Ще получите гъста смес, дори и по- гъста от кексовата.
Разделяте я в три еднакви купички като от всяка една купичка ще получите по един блат/ питка или платка, както някога ги наричахме/.
Вземате тавичка, но не повече от 20 см в диаметър, намазвате я с олио и я поръсвате с брашно.
Изсипвате сместа от едната купичка и изпичате блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути. Не го препичайте, защото съвсем не е необходимо.
Направете същата процедура и с останалите блатове.
Оставете ги да изстинат, а след това изрежете краищата им.
Сварете крема като следвате указанията, които са дадени на пакетчето с нишестето.

ОФОРМЯНЕ НА ТОРТАТА:
Вземете първия блат, сиропирайте го леко със сока от компота и го намажете с горещия крем.
Повторете същото и с втория, а после и с третия блат.
Поръсете обилно тортата с много орехи, след което настържете и Родопчето.
Нищо особено няма в тази рецепта, но за мен е НАЙ- ХУБАВАТА, защото още веднъж ще кажа- ТОВА Е ТОРТАТА НА МОЕТО ДЕТСТВО! :)
...................
Ееех, разтъжих се... 
Факт е, че не мога да върна времето назад. 
Остава ми само да върна с ръцете си всичко онова, за което си спомням ! :)

08. 02. 2012 г

12 коментара:

  1. Марги,това са прекрасни спомени...хората около нашата възраст си спомнят за тези домашни торти.Те ухаеха по един и същ начин винаги когато се правеха-още паза миризмата им...А ти щом и бурканче си запазила-браво на теб.Тортата наистина е чудесна и е хубаво да се направи,за да усетят и децата ни от вкуса и.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко пазя от някога и не мога да се разделя с това, с което е свързано детството ми :).

    ОтговорИзтриване
  3. марги моята баба е на 95 години и все още ни я прави тази торта ! наистина е страхотна !днес ще я приготвя и аз за моето семейство благодаря за страхотната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е жива и здрава твоята баба, Гери! Винаги да си правите тази торта и да я похапвате с удоволствие и добри спомени :).

      Изтриване
  4. saglasna sam no da bqhte pisali kolko e proporciqta za zaharta

    ОтговорИзтриване
  5. Атанаска, написано е всичко. Мярката е с някогашното бурканче от кисело мляко. В случая съм написала 1 БУРКАНЧЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО СЪС ЗАХАР :).

    ОтговорИзтриване
  6. Ами аз нямам бурканче. С какво да меря - с кофичка от кисело мляко или с бурканче от компот?

    ОтговорИзтриване
  7. С кофичка от кисело мляко, но от тези, които са по 500 г, защото повечето са от 400 г. Потърсете, има и по 500 :).

    ОтговорИзтриване
  8. Марги, върна ме з детството с тази торта. Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Ани, аз също се връщам към детските си години и потъвам в топли, много топли спомени...Всичко, което приготвям, свързвам с някогашното време, в което всичко беше чисто и " сладко" :).

    ОтговорИзтриване
  10. Точно тая торта търсих, от детството ми,рсдвам се че я намерих а на Вас,весели празници 🐒 и здраве през...новата година - 2017!!!🐓.

    ОтговорИзтриване
  11. Точно тая торта търсих, от детството ми,рсдвам се че я намерих а на Вас,весели празници 🐒 и здраве през...новата година - 2017!!!🐓.

    ОтговорИзтриване