Страници

понеделник, 30 януари 2012 г.

ЛЕПИШКИ ПРАЗЗЕЛНИК СЪС СИРЕНЕ

  Лепишки е, защото аз съм родом от с. Лепица, Плевенско, където се правят много баници и се консумират с охота всички видове лук, а е ПРАЗЗЕЛНИК, защото това е нашенски зелник с праз и аз съм си го кръстила така.
Не обичам да приготвям баници с готови кори/ макар, че понякога го правя/, и не защото не ми харесват, а защото домашното приготвено си е домашно приготвено и знам какво слагам вътре в него.
Предлагам ви нещо вкусно, което на зимната трапеза върви с всичко.


ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. захар
1 каф. л. сол
4- 5  с. л. хладка вода
1 с. л. оцет
2 с. л. олио
1 ч. л. сода за хляб

За плънката :
2 стръка праз лук
2 глави кромид лук
300  г сирене
1 яйце
1 ч. л. чубрица
1 с. л. копър
олио за запържване на лука- неговото  количество ще определите вие, защото някои предпочитат да им е по- блажно, а други- не. Аз за целия праззелник използвам 1 кафена чаша олио, което ще рече- 150 мл.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам нормално меко тесто от посочените продукти./ Ако ви се стори, че трябва да добавите още вода- направете го, защото консистенцията на тестото зависи от самото брашно, големината на яйцето и гъстотата на киселото мляко./ Разделям  добре омесеното тесто на 7  парчета и от всяка оформям по една питка.
Оставям питките да си " починат " около 30 минути на стайна температура.
През това време приготвям ПЛЪНКАТА:
В олиото слагам нарязания на ситно праз и кромид. Не соля.
Запържвам  и задушавам около 10 минути и отстранявам от котлона.
Изчаквам да поизстине малко и добавям натрошеното сирене, яйцето , чубрицата и копъра.
Вземам една от питките и я разточвам на много тънко с помощта на точилка, като ръся брашънце, за да се разточи по- бързо и успешно. Де точа, де тегля с ръце и се получава много тънък, та някъде чак прозрачен лист. Не бива да ви притеснява, ако някъде кората се скъса малко- изобщо не е беда.
Гребвам 1/ 7 част от плънката и я разпределям върху получената първа кора.
Навивам намазаната вече кора на руло.
Извършвам същата процедура и с останалите питки.
Редя седемте рулца едно до друго в намазана с олио правоъгълна тава.
Отгоре ги намазвам с олио и изпичам месеницата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на  45 минути.
Изваждам праззелника и го завивам за малко с кърпа.
Поднасям го докато е още топъл и не забравям да го придружа с червено домашно винце .
Опитайте любимата ми нашенска вкусотия  и си кажете мнението, което наистина е важно за мен! 

                                                                      28. 01. 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар