Страници

четвъртък, 26 януари 2012 г.

СВИНСКИ ХАПКИ С " МЕДЕН " ЛУК

Още една  рецепта, която е твърде подходяща за задаващия се вече Свети ТРИФОН ЗАРЕЗАН.
Тук отново преобладава лукът, но вече с привкус на мед, който овкусява него и месото много, ама много приятно.

ПРОДУКТИ:
около 600 г свинско месо без кост

Подправки към него:
5 с. л. соев сос
сокът на 1/ 2 лимон
1 с. л. горчица
1 к. л. мащерка или чубрица
1/ 2 каф. чашка олио (зехтин )
1 каф. л. сол

Подправки към лука:
5 средно големи глави кромид лук
сок от половин лимон
3 с. л. мед
1 каф. л. сол
3 суп. л. оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на хапки, обърква се със съставките, отнасящи се за него и се слага в тава, която трябва да завиете с фолио.
 Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса ..
През това време се приготвя меденият лук.
Нарязва се на едри полумесеци и се задушава "под капак" в тенджера с оцета, лимоновия сок, олиото и солта, докато се изпари течността - около 15 мин.
Прибавя се медът и се оставя да се задуши още 5-6 мин.
Така задушеният лук се изсипва върху свинските хапки .
Ястието се слага още веднъж във фурната и се пече още малко.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

3 коментара:

  1. Интересна рецепта. Никога не съм слагала лук в месо и да си призная някак се страхувам дали ще се приеме добре от любимите хора. Усеща ли се много меда или се неутрализира от другите съставки?
    И все пак изглежда много изкушаващо. Мисля че мога да опитам и да го поднеса смело!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Маргарита Димитрова! Поздравления за страхотната рецепта! Уникален вкус, а тези леки нотки на мед и лимон галят небцето! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. За нищо, Ники! Живи и здрави да сте и още много пъти да си я приготвите :).

    ОтговорИзтриване