Страници

петък, 13 януари 2012 г.

РОДОПСКИ ПАТАТНИЧЕТА


Рецептата е от " ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА" том. 4- здравословни рецепти

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:
500 гр картофи
1 яйце
1 малка глава стар лук
80 гр натрошено овче бяло сирене/ аз сложих краве/
2 с. л. зехтин
1/ 2 ч. л. черен пипер
морска сол на вкус/ замених с обикновена, защото в момента нямах, но следващия път вече ще е с морска/
1/ 2 с. л. накълцан пресен или 1/ 4 с. л. сух джоджен / сложих 1/ 3 ч. л./
1/ 2 с. л.ронена чубрица / сложих 1/ 2 ч. л./
2 с. л. масло- за намазване на формичките


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплете фурната до 200 градуса.
Обелете и настържете картофите, накиснете ги във вода за няколко минути и ги отцедете.
Обелете и накълцайте много ситно лука.
Смесете настърганите картофи, лука, натрошеното сирене, яйцето, зехтина и подправките.

Затоплете маслото и го разпределете между формичките за суфле/ ползвах за мъфини/.
Изсипете сместа във формичките.
Притиснете плътно картофите.
Изпечете ги до вкусно зачервяване / аз ги пекох в продължение на 60 минути/.
Изчакайте да се поохладят и тогава ще можете да ги извадите от формичките без проблеми.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ:
За една порция

КАЛОРИИ 269
МАЗНИНИ 15, 5 гр / 51 % /
БЕЛТЪЧИНИ 8 гр / 11 % /
ВЪГЛЕХИДРАТИ 26 гр / 38 % /
ФИБРИ 3 гр


12. 01. 2012 г

3 коментара:

  1. Обожавам всичко с картофи! Непременно ще опитам рецептата! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Марги, много интересна, вкусна и полезна рецепта!
    Благодаря, че сподели! Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ви харесват и рецептите от здравословното хранене! :)

    ОтговорИзтриване