Страници

неделя, 31 юли 2011 г.

ПИЛЕ НА БУТИЛКА

   По този начин пека пилетата, които украсявам за сватби.
Спокойно можете да си изпечете и вие за ваша консумация :).

    Измийте пилето,посолете го и го " нанижете" върху малка стъклена бутилка от натурален сок / напр. БББ/. Понякога става и върху лимонадено шише, стига да ви е по- висока  фурната на печката. В самата бутилка предварително налейте вода до половината. Ако имате бяло вино или бира- сипете малко и от тях. Така поставеното пиле сложете в тава, а на дъното и налейте малко вода , за да не загори тавата, когато от пилето започне да се стича мазнина. Изпечете го на толкова градуси, на колкото печете и по обикновен начин, но преди това му завържете краката и прикрепете крилцата  и кожата около шията с клечки за зъби.
Ако искате да го украсявате трябва да го изчакате да изстине много добре, че даже и да го сложите в хладилника за около 1 час .
     Понякога можете да си наредите един ред с картофки, които ще " оберат" мазнината и ще станат много вкусни :).

Изпеченото пиле се освобождава от бутилката чрез леко въртене на същата .


Я обърнете внимание на хрупкавите картофки отдолу! :)


29 юли 2011 г

Салата от ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ

   Дал Господ тиквички тази година...
Тази рецепта ще поместя в диетичния кулинарен албум, тъй като това е лека лятна салатка, от която не може да се напълнее :).


   Нея направих като нарязах тиквичките на малки кубчета.

  Изпекох ги с малко сол и олио във фурната. Оставих ги да изстинат и ги овкусих със съвсем малко кромид лук, мъничко чесън, оцет и магданоз. Върху тях наредих парченца варени яйца и домати. Украсих с нарязан на ситно копър и клонки магданоз.

31 юли 2011 г

МИЛИНКА СЪС СИРЕНЕ, МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ

    От известно време насам ходя на физиотерапия и днес беше последната ми процедура.
Исках да почерпя с нещо лекаря, който положи доста усилия по моето лечение. А какво ли да е то? Той не употребява алкохол, с бонбони са се заситили лекарите и затова ... спретнах тази питка, тип милинка :)

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1/ 2 пакетче суха мая на " Лидер"
2 белтъка
1 каф. ч. прясно мляко/ може и 2 с. л. кисело/
около 400 г брашно
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
4 с. л. олио
вода за замесване на нормално твърдо тесто

За мазане и плънка:
1 пакетче хубаво краве масло
около 200 г сирене
шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тестото от посочените продукти и го оставих да втаса докато увеличи обема си двойно. Намесих го и го разделих на три топки. Разточих първата топка на тънка кора, намазах я с разтопено масло, поръсих с шарена сол и с натрошено сирене. Разточих втората кора, сложих я върху първата и направих същата процедура с маслото , солта и сиренето. Разточих третата кора и още веднъж повторих действията. Навих ги на руло, което нарязах на 8 парчета и ги наредих в намазана с олио по- малка тава. Намазах ги с разбит жълтък с малко олио. Оставих милинката да втаса отново и след това я изпекох в предварително загрята фурна на около 180 градуса в продължение на около 25 минути. Извадих я от фурната, после от тавата и веднага я помазах със запечено олио със сухи подправки / аз слагам чесън на прах, чубрица и босилек/.



 30 юли 2011 г

ПИТА С МАСЪЛЦЕ, ШАРЕНА СОЛ И БИЛКОВИ АРОМАТИ- варианти на навиване и подреждане

  Днес омесих тази пита за мама и тате.
 Отнесох я топла на село и там..... заедно...С ГОЗБИТЕ НА МАМА,  я похапнахме сладко, сладко :)
   Най- много се хареса на племенницата ми Рени, която яде само хляб и НИЩО ДРУГО!
Хляб, хляб, ама... С ЕКСТРИ! :)
Правих я по същия начин както и другата пита с маслото  и шарената сол, но сега сложих и сирене/ в парчетата по средата/ ЗА ПРОБА.


А РЕЦЕПТАТА- виж " ПИТКА С МАСЛО, ШАРЕНА СОЛ И АРОМАТНО ОЛИО"!

31 юли 2011 г
...........................................................................................

 ТАЗИ ПЪК ВЧЕРА ЗАМИНА В КОЛЕТ ЗА СТУДЕНТСКИ ГРАД! :)

7 ноември 2011 г
................
Ето една, която месих за едно КРЪЩЕНЕ:).

август 2011 г

ПАЛАЧИНКИ

    Много от вас са ме питали как правя палачинките?

Аз винаги ги правя с вода, а не с мляко, за да мога да ги сгъвам и моделирам според предназначението им без да се пробиват или късат- дали за сгъване в определена форма или за украса на нещо.Винаги ги правя по една и съща рецепта, която често доотаманявам / преправям/ в зависимост от вида на брашното или пък големината на яйцата.

   Палачинките, направени по тази рецепта са изключително леки и тънки и могат да се сгъват как ли не и под каква ли не форма. От тези утре сутрин ще правя ямурлука на кумско пиле " Чорбаджия" :). Ще ги сгъвам, ще ги режа и съм сигурна, че ще останат цели и здрави...
За целта съм ви направила снимки, за да видите до каква степен могат да се свият и намачкат.  Все едно, че в ръцете си държиш копринена кърпичка.
Уверете се сами :).

             В общи линии рецептата е такава.




около 250 – 300 г брашно
0,5 литра прясно мляко или вода / с мляко стават по- жилави и по-плътни/
4 яйца
2 щипки сол
1 супена лъжица олио

Получават се около 6 палачинки.

                                                                 30 юли 2011 г

петък, 29 юли 2011 г.

Априлска ЗЕЛЕНЧУКОВО СИРЕНЯВА ЧОРБИЦА

    " Тръгне " ли лападът из двора, тръгвам и аз с тенджерата, за да си сваря от тази вкусна и здравословна пролетна чорбичка :).

Сварих чорба от 1 глава нарязан кромид лук, 2 картофа на кубчета, 1 каф. ч. ориз, по 1 шепа нарязани лапад и спанак, 1 нарязана чушка и сол. Добавих и 5 кисели джанки/ от фризера/. Накрая подправих с чубрица, магданоз, копър, целина и девесил.
При сервирането поръсих с натрошено сирене и... готово! 
Получи се прекрасна пролетна зеленчуково- сиренена чорба.

              от 7 април 2011 г

ДОМАШНА НАДЕНИЦА ОТ КОНСКО МЕСО

 Това е едно истинско и прекрасно ДОМАШНО ПРИГОТВЕНО МЕЗЕ ЗА ДОМАШНО ЧЕРВЕНО ВИНЦЕЕЕ......

 Мислила съм, че конското месо не е вкусно, че не е полезно, че е гадно и неприятно, но.... съвсем не било така. Оказа се, че то е поредният деликатес на чужденците. И като се замислите С КАКВО СЕ ХРАНИ КОНЯТ!?! Конят е изключително чисто животно на тема ХРАНА. Та... миналата зима на съпруга ми един познат  ни доставяше по 5- 10 кг прясно месо от младо конче, което ние носехме на майстор- колбасар и той ни го правеше на наденица с добавка на сланина и подправки. Аз лично останах очарована, а покрай мен  много наши приятели и моят баща започнаха да чакат с нетърпение и все да питат" Кога ще има от нашето месо?!?"
Ако знаете колко е хубаво винаги да имаш под ръка истинска мръвка... :)
Кеф ти да я печеш сурова, кеф ти да я поизсушиш ...


БЪРЗА ЗАПЕКАНКА С КОЛБАС

  Тази вечер съпругът ми и негов колега са направили уговорка да се съберат у дома и да гледат футболния мач  ЛЕВСКИ- СПАРТАК ТЪРНАВА, но аз не бях уведомена навреме  и познайте как се стъписах при все, че бях решила тази вечер да не готвя нищо и да минем само със салата... Човекът донесе шпек и кашкавал, а аз веднага започнах да си блъскам главата какво мога да спретна по най- бързия начин.  И докато мъжете си пиеха ракийката, аз набързо прехвърлих в главата си какво имам в наличност- картофи, сирене, кисели краставички, яйца и.... го измислих :)

А как я направих тази запеканка ?
    Ами... обелих 4 картофа, измих ги  и ги нарязах на по- тънки резенчета, които посолих, наръсих с олио и малко вода и сложих да се задушават в йенската тенджерка и в  микровълновата фурна. Пуснах ги за 5 минути на максимална мощност, след което ги извадих, разбърках ги и ги сложих отново на 5 минути. Картофите вече бяха готови. Разхвърлих ги в 2 чинии, върху тях сложих нарязани на дребно малко кисели краставички, после настърган шпек, върху него настъргано сирене, което леко разрових с вилицата и полях оттук- оттам с разбито яйце, в което сложих подправки- черен пипер, чубрица, босилек и сух чесън. Сложих до тук така подредените продукти в микровълновата на максимална мощност за 3 минути, след което отгоре настъргах малко кашкавал, поръсих с копър и пуснах за 1 минута, колкото да се разтопи кашкавалът.
    И така, без да очаквам, направих тази БЪРЗА ЗАПЕКАНКА , която на вкус не беше никак лоша :). Имайте предвид идеята, когато ви се наложи да побързате :).

Ето и втората чиния, за която остана по- малко кашкавал и стана по- лека.


28 юли 2011 г

четвъртък, 28 юли 2011 г.

САРМИ ОТ КАЙМА В ЗЕЛЕВ ЛИСТ

     Това ястие е традиционно за нашата семейна кухня. Кисело зеле имам почти по всяко време на годината, тъй като слагаме в бидона повече и колкото остане през м. март го прибираме изцедено във фризера. Ето моето предложение за сармички:)


    Каймата се омесва със сварен ориз, кромид лук на ситно, яйце и подправки/ аз слагам чубрица, малко червен пипер, черен пипер и босилек/. От така приготвената кайма вземам по малко, оформям на топче, което завивам в зелево листо. Варя ги в подсолена вода в тенджера под налягане около 30 минути.
Соса приготвям по следния начин:
    В олио запържвам брашно, прибавям червен пипер и веднага наливам вода/ може и малко зелев сок за киселичък вкус/ и варя при непрекъснато бъркане поне десетина минути /количеството на водата е според желанието ви за гъстотата на соса/. Отделно разбивам 1 яйце с 2 лъжици кисело мляко и добавям към врящата смес при непрекъснато бъркане/ както при застойка на супа/. Накрая подправям с чубрица и целина, защото обичам такива подправки. Към зелето може и девесил.
Вие можете да промените подправките.

                                                    30 март 2011 г

СУПЛИ ПО БЪЛГАРСКИ

  Тази рецепта ми я изпрати една жена, която живее в Италия. Тя ми каза, че това ястие е харесвано от местното население там, но в него имаше и тамошното сирене, с което аз не разполагах и затова си ги ПОБЪЛГАРИХ :).




  Сварете 1 голяма чаша ориз в подсолена вода. Изцедете го и го овкусете с черен пипер. Добавете 1 яйце и шепа настъргано сирене. Омесете и разделете на топки. Във всяка топка увийте парченце кашкавал, потопете в галета, царевично брашно или грис и изпържете от всички страни.



                                                          от 3 април 2011 г

ГЪБЕНО ИЗКУШЕНИЕ с чесън, копър и пикантен сос

Ястието е вкусно и много леко. Дано да ви хареса .



    Начин наприготвяне на гъбите : 

500 гр пресни гъби се белят, измиват се и нарязват на по- едри парчета. Солят се на вкус и се слагат в тенджера в олио. Задушават се докато се изпари водата, която сами си пускат. Щом като започнат да се пържат към тях се прибавят 3- 4 скилидки нарязан чесън. Отстраняват се от огъня и се овкусяват с щипка червен пипер и пресен копър, нарязан на ситно.
Приготвяне на СОСА:
     В 50 мл олио се запържват 2- 3 лъжици брашно за около 1 минута, сместа се разрежда с около 500 мл гъбен бульон и се вари при непрекъснато бъркане. Посолява се и се овкусява с чубрица, черен пипер и 3- 4 скилидки нарязан или счукан чесън. / При необходимост се добавя още вода- според вкуса ви./ При непрекъснато бъркане накрая се слагат 2 лъжици разбито кисело мляко. Пуснете бучка краве масло или по- мазен маргарин и бъркайте соса до пълното разтопяване на маслото. Подредете в чиния така, както ви харесва.
                                                              ДОБЪР АПЕТИТ!!!

                                                                 от 28 март 2011 г

БЯЛО ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И ПОДРЪЧНИ ОВКУСИТЕЛИ

   Това бе обедното меню на 6 април 2011 г, което стъкмих ей така ... от подръчни материали :)...



По принцип го приготвям със заквасена сметана и топено сирене, но днес реших да пробвам пък така :)
       Бялото месо на едно пиле нарежете на хапки и сложете в тенджерка от йенско стъкло заедно с няколко нарязани картофа. Посолете и разбъркайте. В купа намачкайте около 100 гр сирене и разбъркайте с 3 с. л. кисело мляко, 1 с. л. маргарин/ масло/ , олио/ количеството е по ваша преценка/, черен пипер и девесил/ в случая е пресен/. Излейте соса върху картофите и месото, объркайте добре и печете в микровълнова фурна на максимална мощност на 4 пъти по 10 минути, като след всеки 10 минути изваждайте от фурната и разбърквайте манджата.
ИЗМИСЛЕН ВАРИАНТ ОТ МЕН И ДОСТА СПОЛУЧЛИВ!

ПЛОДОВА САЛАТА

Не, че никога не сте си правили такъв десерт, но... нека ви подсетя :) !


Вземате си сметана, каквато харесвате и по ваше виждане и предпочитания нарязвате и нареждате плодове ВСЯКАКВИ!

10 април 2011 г

РЕДЕНА САЛАТА С ДРЕСИНГ ОТ ГОРЧИЦА

   Вчера гледах готварски клипчета и се спрях на тази салата, която веднага след това направих за обяд.
Ще се хареса на онези, които обичат вкуса на горчицата ...


 Кръгчетата от полуобелената краставица се подреждат като цвете, 1 домат се реже на филийки и се поставя в центъра на чинията, отстрани се редят изправени шайби кромид лук/ по рецепта лукът беше от лилавия/, от себе си добавих 4  плочки сирене, които поставих в ъглите и отгоре полях салатата с ДРЕСИНГ, приготвен от олио / може и зехтин/, оцет, сол, малко горчица и наситнен магданоз. Украсих със стръкче магданоз и поднесох.

СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ ВИШНИ

На 1 кг плод вишни слагам около 800 гр захар.
Слагам вишните, захарта  и 1 ч. ч. вода / за 1 доза/  в каравана или дълбока тава и ги варя, докато сладкото започне " да пише " в чинията, т. е- да оставя диря след като прекарам  лъжица през него.
Внимавам да не го преваря, за да не стане на гума. Когато е горещо, то подлъгва, затова-сипвам в чинийка и  изчаквам да се охлади.
Малко преди да го отстраня от котлона, задължително му слагам мъничко лимонтузу/ на върха на ножа/. Така се процедира, за да не се захароса.
Уточнение:
 Не изваждам костилките от плодчетата и обикновено тези вишнички ги използвам за украса на сладкиши, торти, сладолед...


Като се свари сладкото го наливам в сухи бурканчета, но не топло затваряне, а чрез стерилизация за 5 минути за затваряне на капачката. 

КИСЕЛИ СУРОВИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА

Това е най- добрият и изпитан вариант за тяхното консервиране.
По начинът, който ще ви обясня сега, чушленцата остават  много хрупкави и стоят свежи чак до  идващата пролет. 
В годините пробвах и с подправката на д- р Йоткер, но НЕ. 
Категорично отказвам повече ги да правя по този начин.
Чушленцата са от моята градина :)!
   Измивам ги и им подрязвам малко дръжките, слагам ги в буркани, пълня 1 / 3 от буркана с оцет, слагам 1 с. л. сол и 3 с. л. захар. Доливам с вода до резката. Не слагам консерванти и не варя. Страхотно вкусни и бистри стават :)

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЗЕЛЕН ФАСУЛ

     Начинът на консервиране е АБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ както при граха.
Говорим за зелен боб само със сол, а не във вариант с домати или с нещо друго :)

    Фасулът трябва да е свеж.
    Измийте го хубаво и го нарежете на парчета.
    Така подготвеният фасул се слага в тенджера с вода и малко сол и се бланшира в продължение на десетина минути, след което от него се слага по малко в гевгир и се охлажда много добре под течаща студена вода.
   Вземате чисти буркани и в тях пълните от боба малко под стеснението им, слагате 1 с. л. сол и 1 аспирин, доливате с вода и стерилизирате в продължение на 2 часа.
ДАВАМ ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВЕНО КОНСЕРВИРАН ЗЕЛЕН ФАСУЛ!
Този фасул също е наше производство. Когато купувах семената, взех от пазара и зелен на цвят, и жълт. Стигам до извода, че жълтият ражда повече.

 2011 г

КОНСЕРВИРАНЕ НА ГРАХ

  Този грах е наше производство. До миналата година го отглеждахме в моето село Лепица извън населеното място на наше парче земя, но родителите ми решиха да го продадат и тази година го засяхме у дома в двора.
     Грахът се бере в млечна зрялост, изчиства се от шушулките и се слага в тенджера с вода и малко сол. Остава се да кипне и се бланшира около 5 минути като през това време с решетъчна лъжица се обира пяната, която той отделя по време на варене. След като са минали определените минути, бланшираните вече грахови зърна се изваждат от тенджерата и се изсипват по малко в гевгир, който се слага под силна струя течащата студена вода. Едва когато сме сигурни, че грахът е много добре охладен, го изцеждаме и изсипваме в чист съд. Така процедираме и с останалатото количество.
  Вземаме чисти компотени буркани и в тях насипваме грах около 2 пръста по -надолу от гърлото им.
На всеки буркан поставяме по 1 с. л. сол и 1 аспирин за консервиране. Наливаме ги с вода, редим ги в казан и варим в продължение на 2 часа.
    ДАВАМ АБСОЛЮТНА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ АКО СПАЗИТЕ ТОЧНАТА  ТЕХНОЛОГИЯ, ВЪВ ВАШЕТО МАЗЕ ВИЕ ЩЕ ИМАТЕ БУРКАНИ С КАЧЕСТВЕН ГРАХ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОНЕ 3 ГОДИНИ !

ПЪРЖЕНА РИБА СЪС ЗЕЛЕН ДРЕСИНГ

    Рибата е ловена от приятел на Митко. Разпознах Червеноперка, Бибан и Платика... Така ги знам аз, но е възможно в различните краища на България да се наричат с други имена.




Та... осолих рибата


и я потопих в брашно.



Ще кажете, че ви правя на малоумни, но си обещах да описвам стъпките подробно :).

  Изпържих рибката в сгорещено олио и реших да и направя един АРОМАТЕН ДРЕСИНГ, състоящ се от нарязан чесън, черен пипер, парченца лимон, магданоз, копър и олио.
 
                                                                 27 юли 2011 г


 






сряда, 27 юли 2011 г.

КАШКАВАЛЕНИ ПИТКИ

    По принцип често правя питки със сиренце, защото са малко по-евтини, но дъщеря ми обожава кашкавал и днес реших да я зарадвам с тези вкусни кашкавалени питки.
    В дълбока купа изсипвате 3 ч. ч. брашно , размесено с 1 ч. л. сода за хляб, 1 кофичка кисело мляко, 200 г настърган кашкавал и 1 ч. л. сол.  Тестото нито се бърка, нито се меси, а се върти с ръка, докато стане лепкава смес.
 Намажете с олио тава и в нея слагайте от тестото, като го загребвате с лъжица. Леко с пръсти  оформете питки, в средата на които направете кладенче/ дупчица/, в която сложете парченце масло или маргарин. В случая моите са с маргарин поради липса на масло :).
    Сложете тавата в гореща фурна и печете около 25- 30 минути на 180 градуса до получаване на приятна кафеникава коричка.
Извадете ги, оставете ги на скаричка , за да поизстинат малко и си ги хапнете сладко- сладко :).
ДИЕТИТЕ ДА ИЗВИНЯВАТ! :)

                                                         27 юли 2011 г

БОБЕЦ С ПОВЕЧЕ ПОДПРАВКИ

Повече от ясно е, че всеки може да вари боб / стар фасул /, но аз ще споделя един от начините, по който го приготвям.

     На 500 гр бобени зърна аз слагам 1 глава кромид лук, 1 голяма зелена чушка, 1 морков, 2 домата, 3 с. л. олио, сол, вода  и като подправки- сухи чубрица и джоджен, 1 дафинов лист, пресни магданоз и девесил, черен пипер и 1 ч. л. подправка за боб.

КУРАБИИ ЗА СВЕКЪРВИ :)

     Да, такова е заглавието им. Рецептата я имам в тефтера от моето детство.
Получих подарък от приятелката ми Снежана Ханджийска послучай порцелановата ни сватба, който обещах, че ще напълня с курабийки и днес изпълних обещаното...
Курабийките са в нейна чест и с предимство да се почерпят са СВЕКЪРВИТЕ, които имат снахи, с който взаимно се уважават и обичат :).


ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
8 с. л. олио
1 каф. л. сода за хляб
1 каф. л. амонячна сода
4 ванилии
/ може и лимонови корички/
брашно за меко тесто
   От посочените продукти омесих тестото.


От него късах и правих топки, малко по- големи от орех, които потопих в захар и наредих на разстояние в намазана и набрашнена тава, но имайте предвид, че когато в тестото има амонячна сода, то се лепи при обработката и затова честичко поръсвайте ръцете си с брашно.



Така наредените курабийки изпекох в предварително загрята фурна на около 180 градуса.



Получиха се 35  броя.
 30 от тях се побраха в тавата.




 Останалите 5 реших да пробвам да изпека в микровълновата фурна на максимална мощност за 3 минути. Придобиха вкус на бишкоти, а тестото бе хрупкаво като целувченото :).


26 юли 2011 г

ПИТА С МАСЪЛЦЕ, ШАРЕНА СОЛ И БИЛКОВИ АРОМАТИ

Рецептата и изпълнението са абсолютно импровизирани,  а самата пита се хареса много не само на нас, а и на наши приятели, които дойдоха на гости най- вече заради нея :)
Истина е, че преди време някъде срещах подобно моделиране, но днес не го намерих и направих всичко по спомени ...

Тестото замесих от:
500- 600 г брашно
1 пакетче суха мая на д- р Йоткер
1 белтък
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
4 с. л. олио
вода

       Тестото направих на питка и го оставих да втаса, докато увеличи обема си два пъти.
Започнах оформянето като най- напред откъснах малко от тестото, направих три фитилчета, помазах ги с олио и ги оплетох на плитка, след което ги навих в средата на тавата като за козунак. Останалото тесто разделих на 3 топки, които разточих на тънки кори, наложих ги една върху друга като всяка от тях намазах с краве масло и поръсих с шарена сол.

Навих ги на руло, което също помазах с олио и го нарязах на парчета, които не бяха по- дебели от 2 см. Започнах да ги нареждам около плитката така, като че ли редя домати или краставици в салата- едното парче леко да застъпи другото. Намазах питката с жълтък и малко олио в него и я оставих да втаса в тавата.
Изпекох я в предварително загрята фурна на около 180 градуса.
След като я извадих от фурната, веднага я намазах с ароматно олио, което аз приготвих като го препържих и в него сложих  малко чубрица, шарена сол, чесън на прах и  босилек.
Тук вече вие можете да си подберете ароматите  според  вкуса и предпочитания ви.
ДОБЪР АПЕТИТ, ЛЮБИТЕЛИ НА ПИТКИТЕ И ПОГАЧИТЕ! :)
Ако знаете как ухае самооооо  :)……. На чесънче :)...

26 юли 2011 г