Страници

петък, 20 септември 2024 г.

ПИТКА- СИРЕНКА С ШАРЕНА СОЛ

Изключително вкусна, пухкава и ароматна сиренка, която се приготвя много, много бързо.
ПРОДУКТИ: За тестото: 300 г бяло брашно 130 мл хладка вода 20 г прясна мая 2 с. л. кисело мляко 2 с. л. олио 1 ч. л. сол 1 ч. л. захар За гарниране: 100 г зряло сирене 1 яйце 3 с. л. олио шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: От посочените продукти замесваме меко, но нелепнещо тесто. Оставяме го да втаса до двойно увеличение на обема му. Намесваме го леко и го слагаме в намазана с олио тава с диаметър 26- 28 см. Разпъваме го, поръсваме го с натрошеното сирене и го приплескваме леко с ръка. Поръсваме с шарена сол.
Заливаме питката с разбитото с олиото яйце. Оставяме я отново да втасва за около 30 минути.
Печем сиренката в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути. Покриваме я с хартия и продължаваме печенето още 10 минути. Изваждаме я, завиваме я с мека кърпа и я оставяме така да си „ почине”.
Консумираме я топла, но не гореща.

неделя, 1 септември 2024 г.

АРАБСКИ ПАЙ С ФЪСТЪЦИ

Изключително сочен, ароматен и вкусен сладкиш, приготвен с любимо домашно сладко и печени фъстъци.
ПРОДУКТИ: 2 яйца 1 каф. ч. захар 3 с. л. олио 1 ч. ч. кисело мляко 150 г сладко от ягоди / с цели плодчета/ 1 ч. ч. брашно 1 бакпулвер 2 ванилии 1 каф. ч. смлени печени фъстъци За поръсване на пая: пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Изсипваме олиото и млякото. Добавяме сладкото, смлените фъстъци и ванилиите. Лъжица по лъжица изсипваме пресятото брашно, което предварително сме смесили с набухвателя. Разбъркваме всичко до еднородна кексова смес, която изсипваме в тавичка с диаметър 22- 24 см, чието дъно сме намазали с олио.
Печем пая в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 минути. Изваждаме сладкиша, оставяме го да се поохлади, поръсваме го с пудра захар и нарязваме на парчета.
/ от архивите/