Страници

четвъртък, 29 декември 2022 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЛЕШНИЦИ

ГРЕХОВНО ШОКОЛАДОВА ТОРТА! 

Греховна е, защото е приготвена с доста калорични продукти и, защото не може да и се устои.

Прави се изненадващо лесно, а крайният резултат е достоен за гости, които сме поканили на празничната ни трапеза.

ПРОДУКТИ:

За блата:

4 яйца

200 г захар

200 г брашно

1 с. л. какао

40 г смлени печени лешници

1 бакпулвер

За сиропа:

1 и 1/ 2 ч. ч. захар

1 и 1/ 2 ч. ч. вода

2 с. л. какао 

За крема:

500 г течна сладкарска сметана

400 мл кондензирано мляко

100 г течен шоколад с лешници „ Финети“

За добавка :

2 шоколадови вафли с лешници

За ганаш:

200 г шоколадов кувертюр

100 г течна сладкарска сметана

1 с. л. краве масло

За облепване и декорация на тортата:

100- 120 г смлени печени лешници

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Блатът приготвяме като с помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта до пухкава смес.

Слагаме какаото и лешниците.

Лъжица по лъжица добавяме пресятото и смесено с бакпулвера брашно.

Разбъркваме добре сместа и я изсипваме  в намазнена и покрита с пекарска хартия тава с диаметър 24 см.

Печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40 минути или до проба „суха клечка“.

Изваждаме го от фурната и от тавата и го оставяме да се охлади напълно.

С помощта на уред за рязане на блатове го разрязваме внимателно на 3 части.

През това време приготвяме  сиропа от посочените продукти.

Варим го в продължение на 4- 5 минути при често разбъркване.

Крема правим като  с помощта на миксер разбиваме сметаната до твърди връхчета.

Добавяме кондензираното мляко и течния шоколад и отново разбиваме до еднородна и нежна смес.

Започваме сглобяването на тортата.

Във форма с разкопчаващ ринг и същия диаметър слагаме първия блат.

Сиропираме го с 1/ 3 от охладения сироп и намазваме с 1/ 3 от крема.

Отгоре натрошаваме едната вафла.

Повтаряме същото и с втория блат- сироп, крем, натрошена вафла.

Третия сиропираме и намазваме с останалия крем.

Слагаме тортата за няколко часа в хладилник, за да се стегне.

Изваждаме я и с помощта на шпатула налепваме част от смлените лешници отстрани.

Внимателно я поставяме обратно във формата с ринга.

Приготовяме ганаша като на водна баня стопяваме кувертюра със сметаната и маслото, разбъркваме до еднородна и гладка смес и внимателно заливаме повърхността на тортата.

Отгоре декорираме с останалите лешници и парченца шоколад

Оставяме готовата торта в хладилника за десетина часа, докато напълно се охлади и стегне.

Поднасяме я на парчета, които разрязваме непосредствено преди консумацията.



24. 12. 2022 г