Изпълнението и е изключително бързо.
Не разточвате корите и не ги налагате, но това не е причина мързеливата баклава да се отличава от онази, която приготвяме традиционно.
Доста вкусна е, мека и значително лека за консумация.
ПРОДУКТИ:
500 г бутер тесто
250 г орехови ядки
100 г краве масло
за сиропа:
400 г захар
400 мл вода
щипка канела
2 ванилии
1 с. л. лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме корите с омекнало масло.
Поръсваме ги със счуканите орехи. Навиваме на руло, което нарязваме на 24 розички.
Нареждаме ги на разстояние в намазана с масло правоъгълна тава с размери 30/ 40 см.
Печем баклавата в предварително загрята на 200 г фурна в продължение на 30 минути или до получаване на лек и приятен загар.
Сваряваме сиропа от посочените продукти и с него заливаме напълно охладената баклава.
Покриваме я с кърпа или я загръщаме в найлонова торба.
Оставяме я така в продължение на поне 4- 5 часа, за да се напои добре.
Слагаме я в хладилника за пълно охлаждане.
Консумираме десерта студен.
август 2022 г