Страници

петък, 27 май 2022 г.

ШОКОЛАДОВ КЕКС С ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ И СТАФИДИ

 Кексът е  подходящ за празнична трапеза.

Има  приятен портокалов аромат и сочна консистенция.

ПРОДУКТИ:

2 яйца

1 ч. ч. захар

1 непълна ч. ч. прясно мляко

1 каф. ч. олио

2 непълни ч. ч. брашно

1 бакпулвер

3 с. л. какао

щипка канела

2 ванилии

 

За пълнеж:

1 каф. ч. счукани орехи

1 каф. ч. стафиди

нарязана  кора от 1 портокал

50 г натурален  шоколад

За глазура:

50 г бял шоколад

1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

С помощта на миксер, включен на висока степен, разбиваме яйцата със захарта.

Изсипваме млякото и олиото.

Намаляваме оборотите на уреда и лъжица по лъжица добавяме пресятото брашно, което предварително сме смесили с бакпулвера, какаото, канелата и ванилията.

Накрая слагаме орехите, нарязания на дребно шоколад, стафидите и портокаловите корички.

Изсипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 минути.

Изваждаме кекса, оставяме го да се охлади и го декорираме със стопения с олио бял шоколад.

Оставяме го, докато стегне глазурата, и го сервираме, нарязан на парчета.



петък, 20 май 2022 г.

ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И КАШКАВАЛ

                                 Изключително вкусно  и засищащо ястие.


ПРОДУКТИ за 2 порции:

2 вратни пържоли

2 средно големи гъби

2 средно големи картофа

1 малка глава кромид лук

2 триъгълничета топено сирене

100 г кашкавал

1/ 2 каф. ч. бяло вино

4 с. л. олио

сол

млян черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Начукваме  леко месото, посоляваме го и го слагаме в намазана с половината мазнина керамична тавичка.

Поръсваме с черен пипер.

Отгоре редим нарязаните на филии гъби.

Върху тях  слагаме парченца лук.

Посоляваме леко.

Най- отгоре подреждаме картофите, нарязани на по- тънки филии.

Поливаме ястието с останалата мазнина.

Отново посоляваме леко и поръсваме с черен пипер.

Внимателно наливаме виното, което предварително сме разбъркали със сиренето до получаването на кашичка.

Завиваме съда с пекарско фолио и го слагаме в студена фурна.

Включваме на 200 градуса и печем в продължение на 1 час и 10 минути.

Отвиваме фолиото и продължаваме печенето до момента, в който остане нормално количество сос, като по това време отваряме фурната и поливаме печивото два- три пъти с него.

Към края на готвенето поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме до получаването на коричка с приятен цвят.




вторник, 3 май 2022 г.

БАНИЦА С МЕСО

Невероятно вкусна и приятно мазничка.

  Или казано накратко- истински мъжка баница!

 

ПРОДУКТИ:

400 г свинско месо от бут

4 глави кромид  лук

400 г фини кори за баница

4 с. л. олио

чубрица, червен пипер, млян  черен пипер, сол


 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме месото на ситно. Запържваме го в олиото и го изваждаме.

Нарязваме и лука и го задушаваме в същата мазнина като на три пъти сипваме по 1 непълна кафена чаша вода.

Слагаме месото обратно и овкусяваме  готовата плънка  с посочените подправки.

Оставяме я  да се поохлади.

Вземаме по 4 кори.

Три от тях намазваме с олио, а върху дългата страна на четвъртата  слагаме 1/ 4 от плънката.

Загъваме четворката кори от двете им къси страни по 2 см навътре и ги навиваме на не много стегнато руло.

Процедираме по същия начин и с останалите кори.

Нареждаме получените 4 рула едно до друго в намазана с олио тава с размери 20/ 30 см.

Намазваме ги и отгоре с олио.

Печем баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 40 минути.