Какво е Великден, ако ТИ не се потопиш в едно
меко козуначено тесто, а в ДОМА ТИ да се понесе онзи сладък аромат на ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНИ КОЗУНАЦИ…
Вкъщи са на почит козуначените изделия, но
задължителното условие за тях е те да са с някаква ПЛЪНКА.
В случая това голямо вито руло е с течен шоколад.
Като краен резултат се получава много
пукхава и ароматна вкусотия.
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 белтък
500 г брашно
125 мл хладко
прясно мляко
20 г жива мая или 1 пак. суха/ 7 г/
50 г краве масло
или мас
75 мл олио
160 г захар
щипка сол
2 ванилии
За плънката:
качествен течен
шоколад
/ количеството е
по ваша преценка/
За намазване на суровото руло:
1 жълтък
малко олио
За поръсване:
кристална захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата разбиваме
добре със захарта, а маята разтваряме в леко затопленото млякото.
Ръчно или с
помощта на хлебопекарна замесваме тесто от посочените продукти, изваждаме го и
го оставяме да втаса на топло до двойно
увеличение на обема му.
Ако е хладно в кухнята ви, можете да го оставите
във включена на 30 градуса фурна.
Втасалото тесто намесваме
отново , оформяме го на правоъгълник.
Намазваме го обилно с шоколада.
Навиваме го на руло, а след това на охлюв.
Поставяме го в
намазана с олио тавичка.
Оставяме го за
повторно втасване до двойно увеличение на обема му.
Преди печене го
намазваме с жълтък, който предварително сме разбъркали с малко олио.
Поръсваме го
обилно със захар.
Печем козуначеното
руло в продължение на 20 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна,
след което го покриваме с хартия и го пече до готовност на 170 градуса.
Изваждаме го от
фурната, след това и от тавата, слагаме го върху решетка, покриваме го с мека кърпа
и го оставяме да се поохлади малко.
Консумираме го
топло, но не горещо, за да не се вглети.
/ от архивите /