Страници

четвъртък, 25 юли 2019 г.

СВЕЖА САЛАТА СЪС СУРОВА ТИКВИЧКА, ТУЧЕНИЦА И СУСАМ



Да, със сурова тиквичка е.
Въпросният зеленчук е препоръчително да се консумира и неподложен на термична обработка, защото е от рода на краставиците.
Салатата, приготвена по този начин, е сочна и изпълнена със свежест.

ПРОДУКТИ / градински, домашни/ :
1 неголяма тиквичка
1 дългоплодна краставица
2 моркова
1 малка глава кромид лук
шепа тученица
малко копър
сол
оцет
зехтин


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на картофобелачка нарязваме тиквичката, краставицата и морковите на дълги ивици.
Лука нарязваме на едро, а тученицата и копъра- на дребно.
Смесваме посочените зеленчуци и към тях  добавяме солта, оцета и зехтина.
Разбъркваме внимателно салатата.
Поръсваме я със сусам и я сервираме задължително  с домашна ракийка.
............................................
И за удостоверяване на домашния произход на продуктите, ето тиквичките ОТ ИЗВОРА. :) 
23 юли 2019 г

петък, 19 юли 2019 г.

ВИТАМИНОЗНИ ЗЕЛЕНИ БИО КЮФТЕТА



Сега е времето, в което събирам всички налични зеленолистни зеленчуци от моята градина, а заедно с тях и свежи подправки, с които  приготвям  кюфтенца- хем вкусни, хем безкрайно полезни.
Препоръката ми е да ги опитате и сами да се убедите, че природата ражда  естествени лекарства за организма ни.


Съставките и пропорциите съчетавам по мое виждане.
Какво ще е количеството на лапада, на коривата, на тученицата, ще ги има ли изобщо всички зелении- това е само единствено и ваше решение.
Дори можете да направите кюфтенцата само от един вид зеленолистно и край.
ПРОДУКТИ:
1 супена купа тученица/ тлъстика, тлъстиче/
десетина листа лапад
десетина листа киселец
1 ч.ч. спанак
1 ч. ч. коприва
1 неголяма  връзка магданоз
1 клонка градинска чубрица
 3 яйца
 6 с. л. с лек връх брашно
150 г твърдо сирене
скилидка чесън- по желание
хималайска сол - на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и солта разбивам с миксер.
Към тях на най- ниската степен  добавям рендосаното сирене и нарязания чесън. Изсипвам и брашното.
Идва ред и на зеленолистните, магданоза и чубрицата, които са нарязани на ситно, а копривата е И предварително попарена с гореща вода.
 Вземам от готовата смес и с мокри ръце оформям кюфтенца. 
Пържа ги в горещо олио. 
Изваждам ги и ги оставям да се отцедят върху кухненска хартия.
Много често приготвям към тях млечно- чеснов сос, с който след това ги поливам.
СОС:
1 кофичка гъсто квасено мляко
сол на вкус
                                                       2 щипки нарязан копър
1 голяма и скълцана скилидка чесън
2- 3 с. л. майонеза / по желание /

Това е от мен, а останалото е от вас. :) 

сряда, 10 юли 2019 г.

ПАТЛАДЖАНЕНИ ЛОДКИ С ПИЛЕШКО И ЗАЛИВКА

Обожавам патладжан и това е главната причина да го приготвям по най- различен начин. 
В случая изпълних една рецептичка, която стои и жълтее върху една изрезка от вестник, заделена и чакаща ред от години наред...
Изключително вкусно и лекичко е ястието, което сега ще споделя.
То е в съчетание на въпросния любим зеленчук с едно пилешко месце и сготвено по този начин, то става едно отлично предпочитание за летните вечери. 
Даже е доста балансирано- хем въглехидратно от зеленчуците, хем протеиново откъм месото, яйцата и млякото.
 Разбира се, че по мое виждане и преценка съм променила една част от нещата, но основно съм спазвала по- важното откъм продукти и начин на изпълнение.

ПРОДУКТИ  за 4 порции:
2 средно големи патладжана
600 г пилешко месо от бут
2 средно големи домата
1 глава кромид лук
сол- на вкус
млян черен пипер
чубрица
30 г краве масло
3 с. л. олио
За заливката:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
сол
За поръсване на готовото ястие:
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отстраняваме дръжките на патладжаните, измиваме ги и ги разрязваме надлъжно на две.
Потапяме ги в солена вода за около 30 минути, за да се премахне горчивината в тях.
Измиваме ги отново и ги подсушаваме.
Издълбаваме вътрешността им .
Приготвяме плънката, като в двете мазнини задушаваме нарязаните на дребни парченца лук, издълбаната вътрешност на патладжаните и месото.
Малко след това добавяме  и обелените и нарязани на малки кубчета домати.
Посоляваме сместа и я пържим до нормалната  гъстота на една плънка.
Издълбаните патладжанени лодки поставяме в намазана с олио тава и ги пълним с така приготвената смес.
Печем ястието на 200 градуса , докато зеленчукът омекне, а плънката придобие златист загар.
Отгоре поливаме  с  разбитите  яйца, млякото и малко солчица.
Приготвянето на ястието приключва тогава, когато и яйчената смес е изпечена.
Поднасяме лодките на порции, поръсени със свеж магданоз.
6 юли 2019 г