Обожавам патладжан и това е главната причина да го приготвям по най- различен начин.
В случая изпълних една рецептичка, която стои и жълтее върху една изрезка от вестник, заделена и чакаща ред от години наред...
Изключително вкусно и лекичко е ястието, което сега ще споделя.
То е в съчетание на въпросния любим зеленчук с едно пилешко месце и сготвено по този начин, то става едно отлично предпочитание за летните вечери.
Даже е доста балансирано- хем въглехидратно от зеленчуците, хем протеиново откъм месото, яйцата и млякото.
Разбира се, че по мое виждане и преценка съм променила една част от нещата, но основно съм спазвала по- важното откъм продукти и начин на изпълнение.
ПРОДУКТИ за 4 порции:
2 средно големи
патладжана
600 г пилешко месо от бут
2 средно големи
домата
1 глава кромид лук
сол- на вкус
млян черен пипер
чубрица
30 г краве масло
3 с. л. олио
За заливката:
2 яйца
1 ч. ч. кисело
мляко
сол
За поръсване на готовото ястие:
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отстраняваме
дръжките на патладжаните, измиваме ги и ги разрязваме надлъжно на две.
Потапяме ги в
солена вода за около 30 минути, за да се премахне горчивината в тях.
Измиваме ги отново
и ги подсушаваме.
Издълбаваме
вътрешността им .
Приготвяме
плънката, като в двете мазнини задушаваме нарязаните на дребни парченца лук,
издълбаната вътрешност на патладжаните и месото.
Малко след това
добавяме и обелените и нарязани на малки
кубчета домати.
Посоляваме сместа
и я пържим до нормалната гъстота на една
плънка.
Издълбаните
патладжанени лодки поставяме в намазана с олио тава и ги пълним с така
приготвената смес.
Печем ястието на
200 градуса , докато зеленчукът омекне, а плънката придобие златист загар.
Отгоре поливаме с разбитите
яйца, млякото и малко солчица.
Приготвянето на
ястието приключва тогава, когато и яйчената смес е изпечена.
Поднасяме лодките
на порции, поръсени със свеж магданоз.
6 юли 2019 г