Тази година в нашия двор се родиха много
тиквички. Обичаме ги, да, но всеки ден печени, пържени, такива, онакива
тиквички... Идват вповече и голямото им количество не позволява да се употребят всички
на момента. Поразрових се из интернет, за да видя какво още може да се приготви
с тях, и прочетох, че хората ги използват и за направата на лютеница.
Седнах и по мое виждане сглобих една
рецептичка, направих лютеницата, очаровах се от нея и реших да я споделя .
ПРОДУКТИ / за 7 бурканчета с вместимост 330 мл/
1 кг крехки
тиквички
1 кг червени чушки
1 буркан/ с
вместимост 800 мл/ доматено пюре
200 г моркови
1 глава кромид лук
1/ 2 средна по
големина глава чесън
2/ 3 каф. ч. захар
1/ 3 каф. ч. оцет
1 с. л. сол/ при
необходимост добавете още малко/
1 непълна ч. ч.
олио
млян черен пипер-
на вкус
1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се пекат,
белят и режат на парчета.
Тиквичките,
морковите, лукът и чесънът се нарязват на кубчета, а магданозът- на ситно.
Слагат се в дълбока тава.
Добавят се
овкусителите и черният пипер. Сместа се обърква добре, захлупва се с капак и се
пече в гореща фурна на максимални градуси
в продължение на 1 час и 30 минути или до извиране на течността, която
се отделя по време на печенето на зеленчуците.
През това време се разбърква 3 пъти.
Лютеницата се изважда от фурната.
пасира се
веднага с помощта на пасатор с метален накрайник, оставя се да се охлади
напълно, насипва се в буркани и се стерилизира в продължение на 10 минути.
август 2018 г