Нямах
особено доверие на написаното в нета, тъй като сто пъти се заричах да не правя
разни опити, ако конкретно не са споделени рецепти от хора, които са ги изпълнили
лично , но нали съм крастава на тема „ Експериментиране на нещо ново и ново „ и
пак подхванах нещата.
В крайна
сметка въпросният пай се хареса на тези, на които го сервирах, и ей сега го
записвам в тефтера и за по- нататъшно приготвяне.
Другото,
като предимство при него е, че не е скъп откъм продукти.
Нооооооо … Разбира се, че промених част от
даденото в рецептата по мой усет, иначе
имаше риск от провал, а това просто е недопустимо.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
1 яйце
1 ч. ч. с връх
кисело мляко
1 каф. л. сода
бикарбонат
щипка сол
щипка млян черен
пипер
180 г бяло брашно
За плънката:
300 г пилешки
гърди
1 средно голяма
глава кромид лук
десетина кромидени
перца
щипка млян черен
пипер
малко чубрица
шепа свежи
магданоз и копър
50 мл олио
За намазване на тавата:
10 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тестена смес:
Яйцето се разбива
със солта и към него се изсипва млякото , след което и пресятото брашно, което
предварително е смесено със содата.
Слага се и черният пипер и всичко това се разбърква
много добре до получаването на еднородна смес.
Плънка:
Месото се нарязва
на кубчета, а лукът и перцата- на дребни парченца.
Слагат се заедно в
сгорещеното олио, посоляват се на вкус и се запържват до готовност на месото.
Отстраняват се от
котлона и се овкусяват с черния пипер, чубрицата и нарязаните на ситно зелени
подправки.
Плънката се оставя
да се охлади.
Взема се тава с диаметър не повече от 25- 28 см, която се намазва с
маслото и се поръсва с малко брашно.
В случая аз ползвах рингова форма за
печене.
В нея се изсипва
половината тестена смес.
Върху нея се разпределя равномерно пилешката плънка.
Отгоре се изсипва
останалата смес.
Паят се слага да
се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30
минути.
Изважда се и се
оставя да се поохлади.
Между другото той
е вкусен за консумиране и топъл, и студен.
Всичко е въпрос на
вкус и предпочитания.
Действайте, ще ви
хареса.
И ще ви ухае
приятно на масълце…
25 март 2018 г - Благовещение