Автентичен, истински, селски, много вкусен
и изключително здравословен хляб.
Това е онзи някогашен хляб без набухвател,
замесен с домашно приготвен квас.
С него
са се изхранвали нашите баби и деди и за разлика от нас, хората от съвремието
и модернизациите, те са били от здрави по- здрави.Преди години се опита да
замеся един такъв хляб, но ми се стори бавно и пипкаво и набързо се отказах.
Да, но сега, когато разбрах, че един мой колега меси в захлас и семейството му
се радва на вкусен и истински хляб, запретнах ръкави, направих си квас и
редовно започнах да меся.
ПРОДУКТИ за кваса:
Пълнозърнесто
брашно
Минерална,
трапезна , изворна вода……
Условие: Да не е чешмяна заради
наличието на варовик и химикалите, които слагат за нейното пречистване.
Начин на приготвяне на кваса:
1 ден: В компотен буркан с помощта на
дървена лъжица се забъркват 50 г пълнозърнесто брашно/ в случая Грахам/ с 50 мл
от горепосочените видове вода, за която няма изискване дали да е студена или
хладка. Покрива се с кърпа, за „да диша „ бъдещият квас. Оставя се на
температура около 22 градуса в продължение на 24 часа.
2 ден: Добавят се още 50 г
пълнозърнесто брашно и 50 мл вода.
Гъстотата трябва да е между гъстота на кекс и боза. Разбърква се и се
оставя така на същата температура за 24 часа.
3 ден: Вашият квас вече би трябвало да
има наченки на мехурчета.
Добавят се отново
50 г пълнозърнесто брашно и 50 мл вода.
Разбърква се и се
оставя за още 24 часа.
4 ден: Квасът вече ИМА мехурчета и
балончета.
Изхвърля се половината
количество от него и в останалото се слагат за подхранване
50 г пълнозърнесто брашно и 50 мл вода. Разбърква се и оставя за 24 часа.
5 ден: Квасът има много балончета.
Отново се изхвърля
половината и се подхранва с нови 50 г пълнозърнесто брашно и 50 мл вода. Оставя
се отново за 24 часа.
6 ден: Квасът е готов за месене, но
трябва да го активирате преди да започнете процедурата по приготвянето на
хляба.
Изхвърлете
половината, подхранете го с 50 г пълнозърнесто брашно и 50 мл вода и изчакайте
неговото активиране.
След около 2- 3 часа или след като той шупне и удвои обема си, вие
можете ДА ЗАМЕСИТЕ вашия хляб.
Като цяло трябва да запомните, че за да получите
активен за месене квас, ще ви е необходимо търпение / поне 6 дни/.
ПРОДУКТИ ЗА ОБИКНОВЕН БЯХ ХЛЯБ С КВАС :
500 г бяло брашно
200 г активен квас
250- 300 мл вода
1 с. сол
трици- за
поръсване на съда
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ХЛЯБА:
Брашното се
пресява. Квасът се разрежда с 250 мл вода.
Изсипва се в брашното.
Слага се и солта.
Замесва се меко , но не лепнещо тесто.
При необходимост
се ползва и останалото количество вода.
Намесва се около
150 пъти.
Разплесква се на пита върху набрашнена повърхност и се поставя в тава
с размери около 25 см, застлана изцяло с пекарска хартия. И поръсена с трици/
пшеничени или овесени/.
Отгоре се поръсва
с брашно, завива се с кърпа и се оставя да втаса до двойно
увеличение на обема.
Тук вариантите са два:
Първи вариант:
По- бързо втасване на топло - хлябът се оставя да втасва в продължение на ОКОЛО 6 часа при температура 22 градуса.
Втори вариант:
Бавно втасване на студено – хлябът
втасва от 24 до 72 часа при температура
10 градуса.
Самото втасване
може да е направо в тавата, в която след това ще се пече, а може да е и в
специална дървена ратанова форми за
втасване, но преди печенето хлябът се обръща обратно в друг съд, в който се
пече. Лично аз го пека в съда, в който е втасвал / в метална тава/.
Непосредствено
преди печенето вие можете да си направите фигурки върху горната кора на хляба с
помощта на остро ножче.
Самото печене
става в предварително загрята на 230
градуса фурна в продължение на 20 минути и още 20 минути при температура от 210
градуса.
Изпеченият хляб се
изважда, отупва се от излишното брашно и се оставя да се охлади .
Не се покрива с
кърпа.
Ако
спазите всичко, както съм го описала,
вие ще се насладите на един истински хляб с невероятен вкус и качества.
януари 2018 г.
януари 2018 г.