Те са доста по- здравословни от тези, които се месят
от бяло брашно, и са за предпочитане пред тях. Хубаво е да си ги направите и да ги имате под ръка сутрин, когато бързате
за работа , и нямате време да си подготвите друга закуска. Грабвате бързо една питка, разтваряте я и
пъхате в нея каквото си пожелаете-
кашкавал, колбас, яйце , сирене, краставица, домат, зеленце…
Тези пълнозърнести питки могат да стоят няколко дни,
стига да сте ги завили добре в стреч фолио.
ПРОДУКТИ
за 6 броя:
150 г
пълнозърнесто ръжено- пшенично брашно
150 г типово
брашно + още малко за доомесване
150 мл хладка вода
15 г прясна мая
2 с. л. кисело
мляко
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се
пресява и в него се прави кладенче. В кладенчето се изсипва разтворената във водата мая.
Слагат се и останалите продукти и се замесва меко тесто.
Разделя се на 6
еднакви топки.
Всяка една се приплесква и се разточва на тънко с помощта на точилка.
Разточете на овал,
намажете го с олио и след това го
сгънете на две.
Питките се
нареждат върху пекарска хартия и се
оставят така, докато втасат и увеличат обема си двойно.
Пекат се в
предварително загрята на 180 градуса
фурна до получаване на лек и приятен загар.
Изваждат се,
намазват се с олио и се покриват с мека кърпа.
След пълното им
охлаждане се завиват със стреч фолио.
Във всеки един
момент вие можете да ги напълните и да ги запечете в тостера.